Hai să-ți explic ce înseamnă civilizația!

Din start. La sfârșitul acestui post o să găsești o reclamă. Da, fac și eu asta din când în când. Nu cu oricine. Și nu pentru orice. Și mai ales nu o să-ți dau sfaturi, nu o să laud sau nu o să îți recomand chestii. O să îți las un link aici și asta e… Așa e corect. Nu? Plus că, dacă nu erau băieții ăștia de la eMAG, nu mă apucam de filmat. Ever. Da, este și un clip, care spune aceeași poveste ca și textul. Pe stilul meu… Simt că te bucuri enorm la auzul acestor vorbe…  :))))
Întâmplarea pe care urmează să ți-o narez începe acum vreo 10 ani. Și se petrece în Germania. Pe autobahn. Adică autostradă, o chestie pe care noi nu o avem. Nu se face la noi, aici. S-a încercat, dar nu crește. Poate e din cauza climei. Sau ceva…

Mergeam, tinerește, spre Frankfurt. 3 benzi, late, faine, asfaltate ca-n palmă. Vreme faină, muzică bună.

O mi-nu-nă-ție.

Doar că, așa cum se întâmplă cu toate chestiile faine/bune, și nouă ni s-o gătat autobahnul. S-a înfundat ceva, au apărut restricțiile de viteză și la un moment dat ne-am văzut obligați să ne aliniem pe o singură bandă, cuminciori. Bineînțeles că viteza a scăzut, treptat, până ne-am oprit de-a dreptul. Adică ședeam, practic. Nu toți.

Unii mai ”șmecheri” mergeau cu viteză pe banda de urgență. Nu știu dacă știți, dar pe autostrăzi există niște benzi speciale pentru salvare, pompieri și poliție. Deci urgență. Se pare că cetățenii aveau și ei niște urgențe. Nu erau mulți. Chiar mă gândeam că în Românica, în secunda doi toți cetățenii ar fi trecut automat pe banda de urgență. Știi. Noi, ca nație avem numai urgențe. Nu avem nimic în ritm normal. Tăte-s urgente… Nfine…

Deci, niște cetățeni pe banda de urgență. Numere de Germania, Franța, Austria. Nu știu dacă erau români.

Nu neg. Și mie îmi venea să mă insinuez. Că și eu aveam niște ”urgențe”… Doar gândul la amenda de 300 de euro m-a făcut să șed cuminte… Well… La un moment dat, coloana s-a pus în mișcare. Drept urmare, cetățenii care ne depășiseră pe banda de urgență au considerat că e cazul să se întoarcă pe autostradă. Și nuj cum se face, da unul dintre ei m-a ales fix pe mine. Mă claxonează. Îmi face semn să deschid geamul. Deschid. Îmi explică în germană. bănuiesc, că nu stăpânesc fenomenul, că vrea să intre în fața mea. Io, înțeleg demersul, dau din cap politicos, slobozesc un ”nein” și îmi văd de drum. Claxonează iar. Mă uit la el. O ia iar pe germană. Mai sprințar de data asta. Io, zâmbesc fotogenic, dau din cap scot un ”nein” și exact ca mai devreme îmi văd de traseu. Mno! Se îngurguțează al meu. și începe să-mi zică chestii în limba lui Goethe. Io nimic. Adică, eram și un pic uimit de tupeul cetățeanului. După ce că ne depășise ca un mișel, pe banda de urgență, acum mai și făcea talente. No, numa stai un pic. Așa că, foarte fain, m-am lipit de mașina din față. Adică i-am arătat, faptic, că scriptic nu eram dispus, că nu cedăm nici un centimetru de autostradă fără luptă. No. N-ai văzut spume și nervi pe organismul lui. Apoi am început și eu să-l înjur în românește. Dar, din alea greme de mame și biserici și persoane decedate… Ăla o dădea pe a lui, io nu mă lăsam. Asta în timp ce ne deplasam cu 5 km pe oră având între mașini mai puțin de 1 cm. Artă și precizie. Vede al că nu mă înfrânge începe să claxoneze. Claxonez și eu, ce io nu pot. Și dă-i nene, circ ca-n filme…

La un moment dat, elementul pertubator, vede că-s la fel de prost ca și el și accelerează, depășind încă o mașină. Adică pe cea din fața mea. Claxonează discret. Îi dă textul standard în germană, ăla frânează și-l lasă să se bage în față. Mno! Am crezut că leșin! Adică după toată lupta, după ce m-am stresat și mi-am consumat caloriile ca să-l învăț minte să nu mai facă mizerii, uite că se găsește un ”neamț” din ăsta civilizat care îl lasă să-și bată joc de noi… Jur, vedeam negru în fața ochilor…

După încă un km, se mai deschide o bandă, mă strecor în paralel cu cetățeanul care fusese atât de amabil și  lăsase elementul destabilizator să reintre pe autostadă. Îi fac un semn, omul deschide geamul, și profitând de faptul că mergeam cu 2 km/oră ne punem la povești. Și încep să-i explic ce și cum, bineînțeles în germana aia pe care nu o știu. Omul mă ascultă, bănuiesc că observase luptele înverșunate de mai devreme, deci era la curent cu situația, scoate, lejer telefonul pe geam și zice:

”ich rufe die Polizei”

Sau ceva. Omul sunase la poliție. Simplu. Și după vreo 2 kilometri, într-o parcare erau majoritatea cetățenilor care ne depășiseră. Și vreo 5 mașini de poliție. Nu știu dacă era și băiatul cu care mă sfădisem eu, că nu m-a mai interesat fenomenul. Eram puțin șocat.

Înțelesesem cum se fac de fapt lucrurile. Și ce înseamnă să fii civilizat. Varianta mea, în care răspunsesem violent unui prost era cea mai nepotrivită abordare a problemei. Puteam să ajungem la chestii grave. Să ne batem, să ne spargem mașinile, să ne rănim. Pentru ce? Ca să-l învăț eu minte că nu așa se fac lucrurile?

Siiigur că da! Îți dai seama cât de impresionat a fost el. Clar că l-am pus pe gânduri… Nu?

Și da, prietene, asta e civilizația. Nu trebuie să te pui cu prostul. Îl lași să-și facă damblaua și tu anunți organele abilitate să-l liniștească. Nu știu dacă a reținut că s-a sfădit cu mine pe autostradă, dar amenda primită de la poliție sigur nu a uitat-o. Că așa-i în civilizație. Greșești = plătești. Simplu.

Așa, că dacă vreodată ai vreo problemă, nu încerca să o rezolvi de unul singur. Pune mâna pe telefon și sună la organele de rigoare. Să se ocupe. Sau trimite un mail. Că, dacă te gândești un pic, nici ăia, nu pot știi ce ai tu nevoie. Trebuie să-i anunți. Să le ceri să-și facă treaba.

Simplu, nu?

Ok. Dacă ai citit până aici, vreau să-ți spun că eMAG, are o secțiune pentru asigurări pe site-ul lor. Pentru RCA, ca să fiu mai precis. Unde poți să-ți faci, simplu și repede asigurarea. Cred că-i simplu și repede, nu sunt sigur că io nu mi-am făcut la ei. Am leasing… Dar cunoscând stilul am încredere că e o chestie făcută cu cap 🙂

Primești mai multe variante, plătești și ai rezolvat problema. Fain. nu?

Da. Știu că știai. Dar am zis să-ți reamintesc. :)))

6 comentarii la „Hai să-ți explic ce înseamnă civilizația!”

  1. deci dacă unui neamț nu-i place de tine pentru că nu ai șapcă sună la poliție și zice că ai mers pe banda de urgență?

  2. Lasa sherif, ca la noi e plin netul de oameni care au sunat la 112 pentru treburi mai „sanatoase” si au primit amenda pentru ca ai deranjat oamenii care „pandeau si ei o intersectie, un parculet” ca poate le pica ceva la ceas de seara….

      1. Noo, ase ma ! Vizionatul-am ! Fain ,fremos…mirobolizant.Asteptam misiunea…., pardon e-misiunea ca-i pe linie adica „onlinie”.

  3. Duminica ne-au depasit vreo doi smecheri din astia pe banda de urgenta, ca deh era accident in fata si stateam toti pe loc. S-au bagat pe B1 in fata motoarelor de politie, aia nu le-au facut nimic…asta inseamna jungla 🙂

scrie! :)) simplu. cu contul de Wp, Fb sau Tw

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.