Turismul românesc e pe o pistă greșită!

buda-wc-lemn-curteȘedeam într-o seară, cu doamna la (stupoare!) televizor…

Mno. Da! M-am dat în fapt.

Avem televizor. Și ne uităm la el. Zilnic.

Ca să fiu și mai detestabil, am 2 televizoare! NA!

Știu, aș fi mult mai deștept, fără… Dar, io-s mulțumit cu  viața pe care o am acum.

Dacă mă mut în Austria, jur că nu-mi iau teveu! Să crape Ponta  dacă vă mint.

Nu știu dacă mă mai citești, acum că ai aflat că mă uit la mizeria aia… la televizor, adică…

uatevăă

Pe Travel, este o emisiune cu niște cetățeni care își relochează viețile. Adică se duc în altă țară/continent. Apare un agent imobiliar care le prezintă 3 variante, ei le vizitează, comentează, fac alegeri, se mută, își văd de viață. E interesant să vezi cum gândesc și câți bani cheltuiesc alte popoare pentru casă/masă.

Ca să îți arăt că device-ul afectează gândirea, pot să-ți spun că habar nu am cum se numește emisiunea. Pot să o sun pe nevastă-mea să-mi spună. Da, ea e la muncă. Și…

Stai că mi-am amintit. House Hunters.

uatevăă

well, într-o zi (nu știu dacă a fost bună…)

Un cuplu, cu 3 copii (cred… irelevant ) căutau o casă în sălbăticie. fac o paranteză: (ăsta e trendul acum)

oamenii se săturaseră de civilizație, mall-uri, telefoane mobile și apă caldă. Și doreau să se mute într-o casă ”off the grid” cum se zice, aici la țară.

uatevăă

cel mai emoționant moment al show-ului a fost cel în care vânătorii internaționali de case, au dat cu ochii de budă!

Budă! Nu baie, nu toaletă. Budă. O budă, confort 4, compusă din 2 uși de bar, din alea batante. 3 scânduri, îmbinate cumva împotriva legilor fizicii și ale rezistenței materialelor, cu care Năsui, profesorul poet bolnav cu nervii, mi-a întunecat zilele în liceu. Și o groapă, de 1 metru adâncime.

uatevăă

N-ați văzut entuziasm pe cetățeni, cum admirau ei măestria meseriașului care ridicase hardughia. Și ca să fie tabloul complet, agentul imobiliar explica, acompaniat de niște gesturi largi, că de fapt, căcatul se poate pune pe florile din curte și astfel, prin metode ecologice, nepoluante, participăm la o viață mai bună pentru copii noștri. Și ăia erau tot un zâmbet și o voie bună… Ireal.

Io, am trăit la țară. Și bunicii mei aveau buda-n curte. Noi, nu. Doar Bunicii. Că am fost o familie de intelectuali… … Știu că nu se vede… mda. Ce voiam să vă spun. Când golea bunicu buda, cam o dată la 3 luni, că erau destul de căcăcioși, pe o rază de 3 kilometri se ofileau tăte florile. Și nu se mai înmulțeau animalele sălbatice…

uatevăă

Stăteam, siderat, pe canapeaua din piele (deh, boieri) și nu-mi reveneam. Adică, noi care ne plângem că atât de mulți compatrioți au buda în curte. Și chiar consideram asta o rușine. Când colo, uite, sunt oameni care se bucură că o să-și expună bucile capitaliste frigului nemilos… Plus că erau entuziasmați la lacrimi de ideea de a-și pune căcatul pe flori…

Și nu pot să nu mă-ntreb: nu am greșit, noi, ca națiune, direcția? În promovarea turismului, zic. Adică în loc de frunză, și grădina carpaților, nu mergea mai bine o budă, din asta faină, tradițională. Din lemn, cu model, cu capac cu mâner, cu ziare lipite pe interior, și cu cârlig din ăla fain din sârmă?

îmi și imaginez filmarea din dronă, cum se apropie de budă tradițională, pe un câmp de flori de câmp – normal, Pac, ușa se deschide, iese un băciuc, cu straie populare, se încheie la nădragi,  ia o lopată, scoate o grămadă de căcat din budă și o toarnă pe o tufă cu 3 trandafiri roșii. Asta așa, ca să se înțeleagă și pe plan internațional care-i direcția în țărișoară…

 

poza e de aici.

 

8 comentarii la „Turismul românesc e pe o pistă greșită!”

  1. Deci, io-s oltean. Trauma adolescentei si tineretii mele, petrecute la studii, printre banateni si ardeleni, a fost sa suport mishtourile facute pe seama caselor din chirpici ale oltenilor. Mno, amu-i mare jmekerie ecolojistica sa ai casa facuta din materiale eco, bio, envaironment frendli, adica din noroi cu paie, recte keerpitch. Apropos de olteni, cre’ ca stii ca buda, la olteni, e alcatuita din trei pari: de unul te tii, in al doilea iti pui palaria si cu al treilea te aperi de caini.

  2. Cand eram io mai tanar, m-o palit gandu sa ma angajez ghid sa duc niste cetateni vestici pe plaiurile mioritice. Si culmea ii ca le-o si placut. Si mancam in curte la oameni, gratar romanesc, fain de tot. No, si un neamt vine de la buda si zice ba ficior, fain asa, curat, lemn nou, capac de buda de plastic care semnalizeaza goira, poate n-o vezi, hartie de buda roz, postere cu femei, carligutz dragutz pe usa, tot ce trebe… Da io cand am fo in Somalia ( ca tari din astea vizita omu – Somalia, Romania, etc… ) m-am cacat intr-una din asta mai murdara ca asta, da nu mirosea. Si sa vezi ce faceau aia – or bagat un scoc in fosa mai mult sau mai putin septica, l-or ridicat la vreo 5 m deasupra buzii si l-or vopsit negru-n varf. No, si hornu ala arunca toata putoarea afara la 5m, batea vantu, vecinii – treaba lor, da in buda mirosea a rozmarin, intelegi ? Mno, si io tot stau si ma gandesc – or ajuns dacii pana in Somalia de i-o invatat pe aia cultura si noi am uitat ? De sute de ani ne cacam in curte, si ne pute, da n-o inventat nime asa ceva la noi ? Ba mai si inventam vorbe gen „pute, pute, da-i caldut… „.

  3. Patroane,io eram micuț când tata a golit buda. La mine-n gradina predomina parul,ca pom,mulțumită bunicului. Tata a decopertat lângă tulpinile perilor pe raza de 50 cm si a umplut cu câcat. Unde perii aceia făceau pere de aproximativ 5cm lungime,in acel an au „fabricat” niste pere de vro 15 cm. Numa’ zic. In alta ordine de idei,v-au depășit aia din Moisei,au 5(cinci) benzi de asfalt pe drumul principal,de diferite înălțimi si diferite lățimi.

scrie! :)) simplu. cu contul de Wp, Fb sau Tw

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.