oare mie o să-mi ia poliția carnetul?

Când am fost în Franța, că v-am zic că am fost de nu mă mai duc niciodată,

link la una din poveștile pe care le-am trăit în Franța

cetățenii la care stăteam noi aveau un prieten, evreu, născut în România. Și care avea vreo 90 de ani. Omul era super activ. Adică mergea prin oraș la cumpărături, conducea mașina, mergea la spectacole. Din astea. Te-ai prins.

Doar că la 90 de ani nu mai prea înțelegi exact ce se întâmplă în jurul tău. Și asta se observa foarte bine mai ales când conducea. Acum, dacă ai condus vreodată prin Paris, știi foarte bine despre ce vorbesc. E un fel de București, de 8 ori mai aglomerat, doar că cetățenii (citoyenii – fr. nota editorului) nu claxonează. Așa repede…

Și într-o seară, mai spre noapte, așea, venea al meu acasă cu mașina. În mașină mai erau 2 doamne, cu care fusese la ceva concert, eveniment. Și cum era târzior, gen vreo 2 noaptea, mai și ploua franțuzește, încetuc, mergea o canțonetă în surdină la radio, era nițel răcoare și fetele au cerut un pic de căldură. Omul nostru s-a executat, a pornit căldura și aia a fost. Privighetorile au ațipit.

…și s-au trezit a doua zi dimineață, într-o intersecție, la 2 pași de casă. Prietenul lor adormise și el la volan când prinsese roșu la semafor… I-a trezit un polițist. Ce e foarte drăguț, e că cetățenii din jur își vedeau de treaba lor. Adică nu i-a deranjat nimeni…

Polițistul, i-a ascultat respectuos și apoi i-a luat carnetul forever bătrânului. Da pe bune, pentru totdeauna. Că făcuse vreo 20 de accidente în ultima lună :)) Și cumva a decis el (polițistul) că e mai sigur așa… Bine, nu el de capul lui, că nu-i ca la noi, sunt sigur că au ceva legi care reglementează treaba asta… nfine, ai înțeles. (90 de ani, multe accidente = adio permis)

Omul s-a îngurguțat masiv, a dat statul în judecată, poliția, salvarea, drepturile omului, clubul automobiliștilor, firma Volkswagen, firma care a pus semaforul… Înțelegi tu. pe toată lumea. Futil. A rămas fără obiect…

Și acum, că-i foarte dimineață și mi-e creierul foarte odihnit, mă gândeam că trebuie să fie un moment nasol în viața unui cetățean. Să-ți zică cineva că e mai sigur pentru restul populației să nu conduci… Nu?

Pe de altă parte, dacă îl ține Dumnezeu pe Elon Musk și-i dă putere, nu o să mai avem nevoie multă vreme de carnet… și nu o să ni-l ia nimeni, nicodată. O să ne îngrooape cu el… în buzunar :))

Și nu pot să nu mă gândesc, dacă e să se întâmple asta cu autonomia mașinilor, peste 100 de ani când o să vină un polițist electronic să-ți ia mașina că e bătrână și face greșeli în trafic? Cum o să reacționezi?

7 comentarii la „oare mie o să-mi ia poliția carnetul?”

    1. n-are bre legatura. doamnele erau niste doamne si el era un baiat respectabil. cu papion si costum alb. adica jur, baoat baiat. da de 90 de ani 🙂

  1. I-a luat carnetul pe motiv ca a facut accidente nu pe motiv de varsta sau medical. In Fr nu se face vizita medicala pt B, iar carnetul daca esti cuminte este pe viata. Te opresti sa conduci cand ai tu chef. Oricum cojones pe mos la 90 sa bage cu masina in Paris.

scrie! :)) simplu. cu contul de Wp, Fb sau Tw

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.