Hatvon sau hotvon e un cartier al Băii Mari. Denumirea e maghiară și înseamnă de fapt ”60” iar legendele spun că inițial aici erau 60 de case. Deși cred că ați fi tentați să credeți contrariul, maghiarii sunt o minoritate aici. Și românii sunt… Populația majoritară este rromă.
Am avut o lucrare la un magazin, motiv pentru care am stat vreo 5 ore în zona crepusculară…
1. două femei de etnie tiganci s-au certat 3 ore de la o distanță de un metru, într-un mestec de romales, maghiară, română și engleză. Din engleză știau doar 2-3 cuvinte… înjurături… Singurele momente când se întrerupeau era când îi suna telefonul uneia dintre ele…
2. Un cetățean dezbrăcat la bustul gol și plin de tatuaje cu iisus, ancore și sirene ne-a întrebat cine ne-a dat voie să venim acolo. Apoi ne-a întrebat dacă nu vindem duba. Apoi dacă nu vrem să cumpărăm una. Apoi dacă nu vrem niște ”fetițe”. Inițial am crezut că are ceva copii de vânzare, dar pentru că ne-a văzut nedumeriți s-a simțit dator să ne explice: curve… Spre seară a venit cu concubina care era gravidă să ne intrebe daca nu vrem să o angajăm. La firmă sau acasă. Să ne facă curățenie. nu sunt sigur la ce se referea… 1500 de lei si bonuri de masă. Nu putea să facă ore suplimentare. că era gravidă…
3. Nici la fabrica de mobilă din Sălaj nu se consumă cantitați de aurolac/prenadez ca în Hatvon. Practic tot al 2-lea indian e cu o punguță în mână. Interesant e că pruncii nu consumă. Am întrebat de ce… mi-a răspuns un cetățean: nu e sănătos…
4. Organizarea e fix ca în cartierele de negri, doar că ei nu se adună la frizerii… se adună la centrele de colectare a fierului vechi…
5. Gunoiul e un fel de resursă naturală și aici existând anumite reguli. Există echipe care strâng metalele și dozele de suc, alții iau cartonul, alții iau pet-urile de plastic iar ultima echipa resturile de mâncare. Iese scandal mare dacă unii ”atentează” la resursele celorlalți… practic, nu înțeleg de ce mai plătesc cetățenii de aici gunoiul. pentru că nu rămâne nimic de ridicat. Bănuiesc că e bătaie pe ruta asta la salubritate…
6. din 20 în 20 de minute trecea o ceată de 6 indivizi care trăgeau o căruță. asta chiar nu am înțeles-o. Ori primiseră ceva pedeapsă la cărți ori făceau rodajul atelajului… ori se antrenau…
7. curent au 35% dintre ei. restul își trag cabluri de la ei. Plata se face în avans în funcție de numărul de consumatori. Paușal cum ar veni. Cei care dau curent fac controale inopinate la consumatori. practic avem primul exemplu de curent PrePay din Romania.
8. Spălatul se face în 2 modalități.
8.1. dacă cineva spală covoare pe balcon, apa care se scurge la țeava respectivă e ca un fel de duș. Am văzut niște cetățeni care au venit cu șampon și prosop și s-au spălat.
8.2. pentru 2 lei cetățenii de la parter scotau un furtun pe geam…
9. Copii sunt murdari și goi. De vândut, în magazinele de cartier, se vinde pâine, cola, chipsuri și țigări. Adică strictul necesar. Sau coșul minim…
10. n-am stat decât 5 ore…
later edit, ca uitasem si mi-a adus paul aminte
11. la orice moment exista un cetățean cu casetofon/cd/acordeon care cântă manele. i-am dat 5 lei să ne cânte imnul româniei. L-a lălăit că nu știa versurile… în schimb știa 90 de manele. ah… am uitat . nu știa să scrie…
Bollywood
ah… am uitat! merci :)))
Salutare. Era cumva lucrarea aceea…sau alta? Nu de alta da ce ai vazut tu exact asa mi s-a intamplat si mie sa fiu uimit de situatie in momentul in care am negociat cu acel client…..stii ce vreau sa zic.
Tine-o tot asa Gabi, succes in tot ce faci.
da! fix aia! :))
La 9. Si seminte 😉
Cartierul acesta e blestemat pentru eternitate. Nu exista luminita de la capatul tunelului aici!
era! da’ au furat becul…
Lumina exista…cu tunelul e mai greu ca au furat structura de metal si s-a prabusit. 🙂
Am si eu un birou intr-un „texas” din asta din sfantu gheorghe, covasna. Pe langa toate astea cei de aici defecheaza si se iubesc pe strada. Regula invizibilitatii este sa stea cu spatele la privitor… trist…