O nouă zi, un nou jaf. La o banca. Hoții au fugit cu un sac de bani. Și la propriu și la figurat. Despre sac vorbim. Care conținea 400.000 de lei. Sau vreo 4 miliarde de lei vechi, pe legea babelor de la noi din sat. Toată lumea insistă că banca a respectat toate normele de siguranță. Și firma de pază. Care nu era prezentă… Hoții au spart un geam, care trebuia să fie antiglonț, apoi în doar 10 secunde au luat un sac de bani care zăcea pe podea. Casiera care „nu a fost pusă nici un moment în pericol” nu a schițat nici un gest.
Banca nu trebuia să aibă paznic. Cam asta a declarat purtătorul de cuvânt al băncii.
Există norme foarte clare privind modul în care trebuie construită și securizată casieria unei bănci. În primul rând pereții și partea din față trebuie blindate cu un pachet de tablă care să oprească un glonț de armă tras de la mică distanță. Schimbul de bani trebuie să se facă printr-un sertar special, care deasemenea este antiglonț. Și bineînțeles geamul trebuie să fie rezistent la focuri de armă. Asta presupune să fie de minim 20 de mm. Toate aceste sisteme trebuie să fie omologate, adică testate de un organism special al SRI-ului care trage cu pușca în ele din toate pozițiile, pentru a verifica dacă rezistă. Nu pot fi cumpărate decât de la firme specializate și nici măcar nu pot fi montate de oricine. Trebuie să ai o anumită specializare ca să poți garanta montajul unui asemenea sistem. Paznicul trebuie să aibă armă și să stea în picioare lângă casierie. Este obligatoriu să ai un paznic într-o bancă. Indiferent de mărimea ei.
Acum vă rog să faceți o recapitulare în gând cu toate sediile băncilor pe unde ați umblat. Câte respectă aceste reguli. Vă zic eu? Nici una!
Casieria e din rigips, geamul e din sticlă ordinară și se sparge dacă nu ești atent și dai cu mâna în el, sertarele de bani nu există. Paznicul e un băciuc de 50 de ani care primește salar minim pe economie și nu are permis de port armă. Stă pe un scaun unde moțăie toată ziua, face rebus, duce cafele prin bancă și dă sfaturi babelor care nu știu să folosească bancomatul. Și e normal să fie așa pentru că banca face contractul de pază cu firma cea mai ieftină. Nu contează ce primește de banii ăia. Contează să fie ieftină. Dacă mergem 3 oameni într-o bancă cu 3 picioare de scaun rupte, furăm și ușa de la seif dacă avem chef.
De ce banca nu își ia măsuri de precauție? Pentru că nu vor ei. Pentru că toate chestiile astea costă. Și nu-i așa, cheltuielile ar afecta profitul acționarilor. Și asta nu e bine. Mai bine pui în pericol de moarte angajații decât să cheltuiești 5.000 de eurpo ca să faci o casierie cum cere legea.
Cum reușește banca să încalce legea? Nu știu. Poate mă ajutați voi. Eu bănuiesc că e vorba de tupeu, nepăsare și de puterea pe care ți-o dă apartenența la un grup cu bani, avocați și directori care ar omorî pentru un leu în plus.
Știți ce se întâmplă cu un amanet dacă nu are exact aceleași condiții? Adică geam și pereți blindați și sertar pentru bani? Primește o amendă foarte mare. De ce nu primesc băncile care au de 1000 de ori mai mulți bani în casierie, amenzi? E ceve putred aici…
La unele BRD-uri casieria e doar un birou din lemn, iar banii sunt ținuți într-un sertat din pal. Nu e de mirare că sunt jefuiți atât de ușor.
Banii sunt asigurați. Nu se pierd. Ce grijă are directorul băncii? Nici una! Poate un angajat mai ia un topor în față, sau un șut în coaste. Nu-i bai. Să-ndure. Că viața e grea…
Așa cum era de așteptat, v-am povestit pe scurt că băncile încalcă legea fără nici un fel de jenă. Nu ar fi prima oară. Nu-i așa? Profitul e foarte important! Mai important decât viața omului de la ghișeu…
Întrebarea grea de la final: Acuma că ați fost jefuiți, banca a fost închisă vreo 2 ore, nu măriți un pic dobânda și comisioanele ca să vă recuperați pierderile? Că doar legea e de partea voastră… Clienții trebuie să plătească…
Pingback: Obiectiv: sa nu mai calc vreodata intr-un sediu B.C.R. | mihai vasilescu blog