Am întârziat un pic cu acest articol pentru că nu știu de ce nu am reusit sa pun unul din filme pe youtube.
Așa cum știți (am făcut tot posibilul să aflați… 🙂 ) am avut în teste până ieri un iPad de la quickmobile.ro.
Am să încep cu elementele pe care le consider eu inovative la acest device. Din momentul în care pornește, vă asigur că vă veți schimba total părerea despre iPad. Dacă cumva ați fost sceptici până acum, vă rog să mă credeți pe cuvânt de onoare este cel mai avansat gadget pe care l-am avut în mână până acum. Nu am să folosesc foarte mulți termeni tehnici, pentru că vreau să vă împărtășesc o experiență, nu să vă umplu capul cu prostii…
Designul. Este foarte apropiat de Iphone. totuși cu diferențe notabile. În același stil ultraminimalist cu care Apple ne-a obișnuit de la iPhone încoace. Carcasa din spate este facută dintr-o singură bucată de aluminiu. Este foarte robustă și îți dă o senzație de soliditate în momentul în care ții aparatul cu o singură mână. În partea de sus (știu că e improprie exprimarea, iPadul neavând un mod default de reper – dar am considerat că butonul de home trebuie sâ fie în partea de jos) are un buton de sleep exact ca și la Iphone. Care in principiu are exact aceleași funcții. Adică sleep și power off. Pe dreapta există tastele pentru volum și un switch care poate bloca rotirea ecranului. Nu am crezut că un astfel de buton ar fi util până nu am folosit ipadul pe o masă. Are tendința de a-și schimba orientarea ecranului de fiecare dată când îl rotești puțin. În partea de jos există un conector pentru cablul usb de încarcare sau eventualele accesorii (camera, testatura sau dock-ul). Sunetul este foarte și repet foarte fidel. Fantele pentru boxe sunt tot în partea de jos. Bineînțeles că redarea este mono. Când privești un film în mod lanscape de foarte multe ori se întâmplă să ții mâna chiar pe aceste fante. Un pic inconfortabil. Mai avem și o mufă jack stereo de 3,5 mm. Am folosit căștile de la iPhone și au fost o surpriză plăcută. V-am spun ca sunetul este superb?
Ecranul este extraordinar de luminos și performant, este foarte lucios și acoperă toată partea din față a iPadului. Când spun performant mă refer la rezoluție, reproducerea exactă a culorilor și unghiul mare de vizualizare. Într-un cuvânt este: magnific. 9,7 inchi de frumusețe pură. Pe margine există un contur negru, care nu e doar un artificiu de design ci îți permite să ții degetele în zona respectivă fără să activezi ecranul. Asta ar crea confuzie și ar da softul peste cap. Touchscreenul este de asemenea impresionant. Reacționează extrem de repede și mai presus de toate, foarte precis. Poți selecta cu vârful degetelor obiecte sau link-uri foarte mici din pagină. De asemenea softul care face legătura între ecran și iPad este foarte bine realizat, intuitiv și foarte simplu de folosit. Dacă ați utilizat vreodată un Iphone deja sunteți familiarizați cu multe dintre „gestures”. Adică anumite mișcări cu unul sau mai multe degete care provoacă diverse acțiuni pe iPad. Luminozitatea ecranului poate fi reglată manual din setări sau pusă pe automat. Indiferent care din aceste setări este folosită, în aplicația iBooks avem permanent la dispoziție un cursor cu care putem face ca paginile cărților să nu fie atât de luminoase.
Hardware. Ipadul vine perfect pregătit pentru a-ți oferi tot ce ai nevoie într-un singur pachet. Avem un procesor foarte puternic, wi-fi, bluetooth, busolă digitală, accelerometru, un senzor pentru măsurarea intensității luminoase (și reglarea automată a luminozității ecranului). Bineînțeles microfon și difuzor.
instalarea. e extrem de simplă, singurul lucru de care aveți nevoie e un calculator (pc sau mac) și de ultima versiune de iTunes. Dacă mai aveți deviceuri care se sincronizează cu ITunes, gata instalate veți fi întrebați dacă creați un nou cont Apple sau îl folosiți pe cel existent. În cazul în care folosiți un cont de iphone, aveți posibilitatea să vă instalați muzica, pozele, filmele și aplicațiile exact ca și în iPhone.
Totuși există un mic trick de aplicat aici dacă vreți să vă conectați la AppStore. Pentru că (nu-i așa trăim în România… Dacă nu vă descurcați, lăsați un comment aici și vă explic pe larg cum trebuie făcut.
Bateria este un vis frumos. Am folosit intens iPadul timp de 2 zile. Cu wi-fi pornit tot timpul. Luminozitatea la ecran la maxim. ȘI am ascultat muzică. Bateria a rezistat eroic 48 de ore. Fără măcar să îl opresc noaptea. Specificațiile dau o perioadă de 10 ore pentru baterie, dar nu îmi imaginez ce trebuie să faci în cele 10 ore ca să consumi bateria. Și vă rog să mă credeți că nu l-am lăsat să se odihnească absolut deloc. Când oboseam eu întotdeauna se găsea cineva destul de amabil ca să continue…
Softul. În mare parte e cam ca și la iPhone. Dar… Există un mare dar. Avem un ecran foarte aerisit și în bara de jos putem să punem 4 iconițe. Dacă e nevoie se mai poate pune una. Care este vizibilă doar în modul peisaj. Asta cred că a fost o scăpare a inginerilor de la Apple. Și avem internet. Adică Safari Mobile. Care merge impresionant de repede. Mult mai repede decât desktopul meu de acasă. Nu vorbim de pc aici că îmi stric buna dispoziție. Așa cum a promis Steve Jobs, navigarea e cea mai bună experiență pe care ați avut-o până acum pe net. Este, din toate punctele de vedere. iPadul se mișcă foarte repede și touchscreenul este parcă din altă lume. De notat aici și split screenurile, adică moduri diferite de vizualizare a filmelor, clipurilor de pe youtube, mailurilor, etc în funcție de modul de orientare al ecranului. În mod portret ai o imagine, dacă pui în mod peisaj vor apărea meniuri suplimentare sau alte opțiuni.
Mailul este cea mai mare surpriza de până acum, Și e o surpriză plăcută. E mult simplificat și au reușit să facă un inbox unde să primești toate mailurile indiferent de câte căsuțe de mail ai. Economisești foarte mult timp așa și e mult mai ușor.
ITunes, AppStore și Calendar sunt cam la fel, destul de inutile pentru noi românii. În afară de aplicații nu prea ai ce să cumperi… A dispărut calculatorul, dar asta nu e o problemă pentru că sunt sute de aplicații gratuite pentru această funcție.
Setările sunt în mare cam ca și la iPhone, un mare plus fiind funcția de speech over text. Adică iPadul îți citește absolut orice text unde pui degetul pe ecran. Numele unei aplicații, un text oarecare, sau chiar un buton cu poziția lui cu tot (on-off). Se complică puțin lucrurile pentru că acum trebuie să dai dublu click ca să pornești o aplicație dar după ce te obișnuiești bănuiesc că e destul de ușor. Nu am folosit foarte mult acestă funcție pentru că îmi consuma prea mult timp dar pot să vă asigur că e o funcție excelentă pentru o perosnă cu probleme de vedere. Cel puțin din acest punct de vedere iPadul este un device revoluționar. Imaginați-vă căt de mută informație poate accesa în acest mod o persoană care până acum era nevoită să citească braille sau să aibă un companion.
De reținut o altă funcție care este prezentă și pe iPhone și pe iPod. Setarea cu parolă a volumului. Adică poți să pui o limită maximă a volumului ca să fii sigur că pruncul tău nu surzește. Setarea se face cu o parolă din 4 cifre.
Toate setările sunt intuitive. Așa cum este defapt cam orice device de la Apple.
Tastatura. Sunt două modele în funcție de orientarea iPadului. Bineînțeles că pentru modul peisaj dimensiunile sunt mai generoase. Datorită sensibilității ecranului este foarte ușor de scris, iar caracterele speciale și numerele se acceseaza prin apăsarea unei taste speciale. De scris se scrie foarte ușor. Iar toate funcțiile de text sunt automate. Adică dacă dai click pe o casetă text, tastatura apare imediat. Sau dacă scrii un articol și trebuie să introduci un link e destul să tastezi www și apare un meniu foarte simplu de unde poți crea linkuri. Din păcate am suferit puțin din lipsa diacriticelor cănd am încercat să scriu un articol pe blog (și am și reușit) direct în aplicația de WordPress pentru iPad.
Aplicațiile. Amm testat o mulțime de aplicații de iPad și chiar de iPhone, care deși sunt destul de pixelate pot fi folosite cu succes. Poți folosi ecranul generos să înveți să cânți la pian sau la ghitară, să te joci, sunt foarte multe jocuri care folosesc accelerometrul cu foarte mult succes. Google maps funcționează fără reproș.
Am instalat tweetdeck, care este aplicația mea favorită pentru twitter. Si pentru că era singura aplicație care deja avea o aplicație pentru iPad. Impecabila. Și foarte ușor de folosit. De asemenea Facebookul este perfect de folosit și de pe tweetdeck și de pe safari. Messengerul nu l-am instalat pentru că nu era lansată încă versiunea pentru iPad. Am folosit dropbox (un soft care permite schimbul rapid de fișiere între două calculatoare pe internet) foarte ușor. Funcția de copy-paste e foarte simplu de folosit și foarte intiuitivă. De asemenea se păstrează și lupa aceea care apare dacă ții mai multe secunde degetul pe un ext ca să poți să corectezi sau să copiezi un text.
Aplicația pentru poze merge deasemenea fără cusur și poți chiar să faci un scroll cu câteva mii de poze în câteva secunde fără să ai măcar o fracțiune de secundă impresia că sistemul încetinește.
Aplicația video e extraordinar de simplă și are foarte multe funcțiuni care te fac să o folosești. De exemplu păstrează toate filmele pe care le cumperi, videoclipurile, podcasturile sau emisiunile tv pe care le-ai cumpărat. Și dacă cumva ai oprit un film ai orîcând posibilitatea să îl revezi exact din locul unde ai rămas.
Ibooks e de asemenea o aplicație foarte frumoasă. Foarte simplu de folosit, poți scimba luminozitatea ecranului , dimensiunile textului și fontul folosit. Am văzut că au apărut deja cărți interactive care arată foarte interesant. Nu am cumpărat una pentru că era destul de scumpă. Poate că aceasta este tehnologia care ne va permite să convingem mai multe persoane să citească…
Foarte multe chestii de testat.puțin timp.
În concluzie. Din punctul meu de vedere iPadul primește nota 10. Nu am găsit nici un singur lucru care să mă facă să spun că nu își merită banii sau că nu l-aș folosi. Nu este un netbook killer. Oricum nu poți folosi (în România cel puțin ) un iPad fără să ai un calculator. Dar pentru modul în care poți să îl folosești, penntru muzică, pentru filme, pentru cărți, pentru internet pentru bloghing, pentru mail și socializare este device-ul numărul unu în acest moment. Când vom avea acces ca orice popor civilizat la iTunes, AppStore, iBooks să poți să cumperi online o carte, să închiriezi orice film stând în pat sau sâ îți iei orice aplicație dorești experiența aceast va fi mult mai plăcută.
Deci. Nu vă sfătuiesc să vă cumpărați unul. Vă sfătuiesc să îl încercați. Vă veți convinge foarte repede că e un gadget care nu trebuie să lipsească din nici o casă.
Mulțumesc încă o dată, perietenilor mei de la quickmobile.ro, și vă las să urmăriți două filme care rezumă tot ce am scris până acum.
Vă mulțumesc.
Misto review si mai ales calitatea filmarilor. Cu ce camera ai filmat ?
am filmat cu aparatul meu de fotografiat. stii ca am un dslr. un cannon 500d care filmeaza hd. foarte bine. am fost nevoit sa reduc mult calitatea ca sa il pot pune pe youtube.
Daca ai chef sa ne explici cum sa activam iTunes pentru Americanos…
https://gaben.ro/2010/05/12/ipad-si-iphone-tutorial-cont-pe-appstore-fara-credit-card/
rezolvat!