Amenzile. poveste cu tâlc.

Vine un moment în viața unui moroșan când  trebuie să-și cumpere un Passat.

orice Passat.

Kombi. 1,8 Diesel. Alb perlat. Cu piele crem în interior. preferabil…

Ideal ar fi să se întâmple pe la 18-19 ani, dar aici la noi, în Ardeal, e bine și mai târziu. Eu, de exemplu, m-am hărnicit numa pe la 25 de ani să intru în rând cu feciorii… În fine…

Mare bucurie. Atât pentru mine, cât și pentru niște domnișoare respectabile care mă însoțeau adesea seara în plimbări romantice…  pe cărările neumblate ale vișeelor…

Zic bucurie pentru că mașina anterioară, un Ford Fiesta 1 era incredibil de înghesuită la interior…

Atât de înghesuită încât fusesem nevoit să scot scaunul din față, cel de lângă șofer… Și chiar și așa nu aveam mult loc… Sper că vă imaginați de ce…

well…

Avem mașină  MARE, motorina era ieftină, plus că o cumpăram de la unu care o ”cumpăra” și el de la CFR… ce să și faci. Pleci să vezi frumusețile patriei…

Am luat o ”căprioară” să-mi poarte noroc și am plecat la Cluuj…

Mașina nouă (pentru mine) drumul întins, demoazela în dreapta, căldurică, muzică… Dai și tu o talpă să vadă fata ce proprietăți are bolidul. Poc. Poliție , radar, 100 în localitate. 30.000 de lei amendă!

O căciulă de bani!

Iau procesul verbal de la jăndarmi, screm un zâmbet să nu vadă păpușa că mă afectează niște sume din astea mărunte și plecăm la drum.

Uit de supărare. Căldurică, asfalt, muzică, căprioara care-mi aducea noroc fredona absentă o melodie de amor…

Vitezometrul urcă puțin… mai mult…

Pac. Poliția. radar. 95 în localitate. 30.000 amendă.

Nu-mi mai iese zâmbetul, urc în mașină, pun procesul verbal pe grămadă, scap niște îngeri/apostoli printre dinți,  dau talpă.

Păpădia, vede că-s cătrănit, ( nu din cauza banilor!!), da, așa că polițiștii-s de căcat… și-și dă jos bluzița. Era și cald în mașină… Și cum stătea ea așa, într-un tricoaș care fusese cusut pentru o păpușă Barbie, de mă și miram cum de nu pușcă dracului odată, uit de mine și las animalul (mașina prieteni, mașina!) să zburde nestingherită.

Asta până când ne reperează o patrulă de poliție și ne stingherește cu altă amendă.

Pac. radar. 30.000 de lei.

No. Acuma, oricât de mult ți-ar plăcea țara asta, 3 amenzi în 100 de kilometri îți taie apetitul. Plus că o bănuiam pe privighetoare că-mi poartă ghinion… Uit de mașină, de vrăbiuță și de toate momentele frumoase pe care ni le promisesem reciproc, întorc autovehicolul și plec (respectând viteza legală, normal!!) spre casă!

Ajung în urbea natală, debarc veverița și mă duc ață la primul polițist pe care-l știu și care era de vârsta/mintea mea. Plus că suntem ceva rude. de-al 13-lea… Nu contează. Rude.

Îi explic omului ce am pățit, el stă liniștit mă ascultă și când vede că nu am decât povești cu amenzi mă inițiază în spiritul și litera legii:

Practic, exista o lege care împiedica poliția să-ți dea 2 amenzi pentru viteză în 24 de ore. Deci 2 amenzi erau ca și rezolvate. Dar… Omul meu era centaur. Îmi dă și el o amendă tot pentru viteză la ora 8 dimineața în aceeași zi. Amendă care le anula pe celelalte! Mi-a făcut o copie și apoi a anulat și amenda aia. Practic scăpasem de toate amenzile posibile. Apoi mi-a luat 10.000 de lei. Pentru consultanță… sau ceva. Doar eram rude!

No.

De atunci (și până s-a abrogat legea) de fiecare dată când plecam la drum, treceam pe la preitenul meu care îmi dădea o amendă. Dacă mă oprea cineva pentru viteză, nu mai puteam primi una în 24 de ore. Simplu. Ajuns acasă dădeam hârtia înapoi și 10.000 de lei (doar eram rude) și gata!

de ce v-am povestit asta?

pentru că văd cum primăriile din București amendează firmele care se ocup de deszăpezire. Cu 5.000 de lei pe zi.

E fix, da fix aceeași mișcare. Firmele nu curăță zăpada, plătesc amenzile, că doar au de primit milioane,  primarii se bat cu pumnul în piept că ei veghează ca cetățenii să fie respectați, poporul e mulțumit că s-a făcut dreptate…

Amenzile alea sunt fix ca hârtia aia pe care o primeam eu și care mă scutea de probleme pentru tot restul zilei…

Legea-i respectată…  Nimeni nu face nimic.

p.s.

DA!  am ”sfințit” mașina în seara aia!

 

6 comentarii la „Amenzile. poveste cu tâlc.”

  1. Si daca ar lua amenda zilnic tot ar fi in castig, acum depinde si cat e drepul din milioanele alea.Am inteles ca anul asta fiind cu alegeri au crescut cotele la” donatii” pentru partid, ajungand si pana la 60 la suta din profit (stiu, pare greu de crezut).
    Cred ca motorul era de 1.9 🙂

scrie! :)) simplu. cu contul de Wp, Fb sau Tw

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.