Tu-i meteoru!

În data de 8  ianuarie, pe site-ul Rosa, aducă pentru cei cărora nu le place SF-ul, Romanian Space Agency a apărut un comunicat de presă. Vă fac un rezumat, pentru că viața-i scurtă și e weekend.

O lumină si un zgomot puternic s-a observat în noaptea de 6 spre 7 ianuarie. Evenimentul a fost filmat de camere de luat vederi din mai multe orașe. După ce i-au consultat pe specialiștii de la ISU, Observatorul Astronomic precum și pe cei din ONG-ul Societatea Română de meteori, ROSA confirmă că a fost vorba despre un meteorit!  

România, prin Agenţia Spaţială Română, este implicată în programul Agenţiei Spaţiale Europene denumit SSA, Space Situational Awareness. Acesta vizează protecţia planetară din trei puncte de vedere: erupţii solare, deşeuri spaţiale şi obiecte din apropierea Pământului. Meteoroizii fac parte din ultima categorie, alături de asteroizi şi nuclee de comete.

Bun!

Am niște probleme nelămurite…

1. Avem o agenție Spațială?  Cu ce se ocupă? De ce o avem? De când? De ce?

2. Deci o lumină și un zgomot puternic…

3. Meteorul a căzut în 7 dimineața, ei au avut nevoie de o zi ca să anunțe că a căzut? Păi Piticu fără să aibă agenție a anunțat asta din data de 7. Cu filme cu tot… Dacă era pe bune și murea jumătate de țară cum mai dădeam  ochii cu oamenii ăia? Cum le spuneam că noi avem de fapt o agenție care ne anunță când vin meteori? Agenție Spațială…

4. De ce trebuie consultat ISU, Observatorul Astronomic și un ONG care se ocupă de Meteori? Păi Agenția asta ce face? Consultații? Și hai că aș înțelege ISU și Observatorul, dar ăia din ONG se pot supăra oricând și să plece. Că ei nu-s plătiți de la buget. Pe cine mai consultăm ca să fim siguri că e un meteor? Nu o să rămânem, așa, cu niște îndoieli? Adică sunt multe chestii pe cer, care merg cu viteză și explodează cu un sunet puternic, în afară de meteori?

5. La final aflăm cu stupoare că ROSA este implicat într-un program care ar trebui să ne protejeze de calamități din spațiu. Adică să aflăm de ele din timp. Nu? Păi, agenția vieții nu ar trebui să ne spună ÎNAINTE că urmează să fim vizitați de un meteor? Că la o zi după ce se întâmplă nu mai e de foarte mare folos… nu? Avem un personaj legendar care are jobul ăsta. Pe gratis, nu trebuie plătit. Îl cheamă Captain Obvious… Super eroul…

6. Nu-s sigur, da ROSA nu-s tot ăia care au cheltuit 100.000 usd ca să facă un satelit de 10 cm mărime, românesc 100%, l-au trimis în spațiu cu ceva program european și a funcționat 7 secunde? După care și-a dat power off, gheață și moarte definitivă, crescând astfel marea de gunoaie care poluează vidul cosmic? Pentru că atunci s-ar explica multe…

 

 

3 comentarii la „Tu-i meteoru!”

  1. Sunt milioane de bucati de gunoi spatial si sute de mii de „gloante spatiale” care pot lovi pamantul…..cele mai multe se distrug in atmosfera asa cum a fost si acesta cum a fost si cel din rusia, multe nu se vad, vin „de dupa soare” si nu se vad dar ar trebui sa ne ingrijoram de unele de km 3 care ar putea sa ne loveasca fara nici o atentionare a nici unei agentii. Agentia romana este una care se uita si ea pe cer dupa ce ne ingrijoreaza !
    De celelte puncte nu vb. pt ca nu stiu !

scrie! :)) simplu. cu contul de Wp, Fb sau Tw

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.