Lipsa de eticheta in supermarket…

Pentru că aveam nevoie de un look mai tineresc, m-am dus la cumpărături cu un rucsac. Acuma… s-ar putea să fi contat și faptul că uitasem să iau o pungă când am plecat: LA CUMPĂRĂTURI!  DA!  Uit de fiecare dată să-mi iau o pungă cu mine. Am o casă plină de pungi… Dar asta e altă discuție…

Deci, mă îndrept cu pas voios (dar hotărât) spre mirobolantul magazin. Cu rucsacul pe umăru-mi atletic. Rucsac pe care l-am primit de la prietenul nostru Răzvan de la Michelin. Fac această precizare pentru că e important în șirul evenimentelor care urmează… Sper că v-ați dat seama că urmează ceva, nu? Adică nu stau de nebun să vă scriu ca am fost la cumpărături…

revin. Pas zglobiu, umărul atletic intru în supermarket.

Dau să intru mai bine zis. Pentru că sunt un monument al organizării și planificării, stăteam lejer stânjenit că nu știam ce am de cumpărat… Eram un metru ÎN supermarket. Știați asta, nu?

”Pâine, roșii, cartofi, ananas…”

– Alo, domnu!

Nu reacționez. Pur și simplu am dezvoltat o indiferență crasă la acest mod de abordare…

”Pâine, roșii, cartofi, ananas…”

– Alo! Domnu!

practic, nu mă interesa…

”roșii, ananas, iaurt, pâine”

Moment în care simt o tragere viguroasă de mânecă. Mă întorc surprins. Și puțin frustrat că fusesem întrerupt din recapitularea ingredientelor…

– naveț voie cu rucsacu!

În fața mea stătea un cetățean cu o atitudine de șerif texan, care își ținea degetele mari băgate în curea, în partea din față a pantalonilor. Paznicul supermarketului. Păzitorul ordinii și a averii acționarilor. Gardianul iaurturilor… ma rog… ați prins mișcarea… Mic, gras și bătrân. Adică fix invers de cum te-ai aștepta să fie un paznic…

– Poftim?! zic.

– Rucsacu e interzis! Trebuie să-l lăsaț n dulap!

-De ce?

– Fincă avem și în magazin și să nu se creze confuzii!

– Ce confuzii să se creeze prietene, când pe rucsacul meu scrie mare de tot, de 3 ori Michelin? Aveți rucsaci cu Michelin aici?

– Domnu! Spune acest cuvânt bâtând cu tocul ușor în podea. Nu intraț cu rucsacul în magazin!

Eu, intelectual, împaciuitor replic:

– Prietene! Intru în magazin, cu rucsacul și dacă știu că faci blocaj renal și mori!

Dau să plec.  El mă prinde de rucsac. Realizez penibilul situației și nu fac mișcări bruște. S-ar putea să-i dizloc un șold sau ceva…

Scoate din buzunar un sul de etichete. Dezlipește una cu gura, cealaltă mână fiind încleștată de rucsacul meu și îmi lipește pe rucsac o ștampilă din aia de verificare. Din acel moment, cetățeanul se metamorfozează din Hulk în balerina din lacul lebedelor. Îmi zâmbește amabil și cu o mișcare grațioasă eliberează rucsacul. Rămân interzis pentru 3 secunde… nu mai mult… nu-mi stă în fire… Iau eticheta, cu grețică și cu grația unei fecioare (sunt, zodiacal vorbind) o dezlipesc de pe rucsac și o arunc pe podea. Cetățeanul, iritat, mai scoateo etichetă din sul și o lipește pe  rucsac… Eu, la fel de grațios o arunc. El pune o etichetă. Eu o arunc… El pune, eu arunc… Bun! vreo 3 minute facem gimnastica asta! Eu râzând cu gura până la urechi, el la un pas de atac cerebral! O mulțime de cetățeni se uitau interziși la războiul etichetelor… Era spectacol…

Dintr-o dată, paznicului i se termină etichetele. Văd disperarea în ochii lui! Lipește ultima bucată, o apasă zdravăn să reziste… să reziste… Apoi așteaptă încruntat reacția mea… Stau câteva secunde, apoi dezlipesc eticheta și o arunc pe jos… Îl văd că m-ar strânge de gât dac ar putea… Mă întorc lejer și îmi văd de drum… Îl aud cum fuge la măsuța lui… deschide un sertar și începe să caute febril ceva… O fetiță cu o sticlă de apă se apropie de el…

– Îmi puneți vă rog o etichetă?

Cetățeanul, istovit, ridică neputincios din umeri…

– Nu mai avem etichete… s-au terminat…

revin: mere, pufuleți, conservă de roșii…

30 de comentarii la „Lipsa de eticheta in supermarket…”

 1. am patit asta dupa 12 ore de munca in nocturna unde in brasov undeva intrun magazin Profi un agent de paza artzagos . . .
  el fiind ceva sef de ture si avea in aceea dimineatza un coleg nou . . .
  🙂
  intru cu ruxacul inauntru pentru o doza de bere \. . .
  el dupa mine la un m inut dupa ce am trecut pragul magazin ului . . .
  conversatie intre mine si agent . . .
  el . . . -domnu domnu !!!
  nu aveti voie . . .cine va lasat si intreti si bla bla
  eu replik usor vezi de treaba uitate pe camere ca sa nu indes tot ce inseamna marfa intrun rucsac in care sincer nu ar incape un pepene de 5 Kg
  in fine . . .
  vine agentul scai dupa mine . . .
  bai ca sa vezi ca eu fac ca dreg . . .
  aha am inteles . . .
  ceea ce el nu stia ca eu am avut cu un an in urma cam in aceasta perioada un mare meci de box cu niste invitati din moldova in brasov . . .(astia sunt majoritatea ca sunt niote invadatori ai brasovului)
  chiar in acest magazin
  aia au intrat si bateau cam tot ce le iesea in cale inn afara de borfasul pe care ei il urmareau de ceva vreme .
  ala a scapat fara nici macar o vanataie iar restul lumii care au fost mai slabi de inger au plecat imbracatio in pumni si picioare . . .
  :)))
  in fine sa nu mai zik cate borcane de sarzavat zacusca si castraveti murati s.a.m.d sau facut varza . . .
  aia au plecat fericiti agentii de paza au fost primii care au disparut iar acuma eu sa le dau socoata dupa ce eu ma bat cu iai care au rupt jumate profi . . .
  hmmmm . . .
  auzi mama . . .:>P
  cine e mai prost ???
  :)))

 2. Nu mi-o lua în nume de rău, dar… Când vine cineva la tine acasă trebuie să respecte regulile casei tale ; de ce nu ar fi valabil și invers? Acel cetăţean, în calitatea lui de gardian mai mult sau mai puțin dotat fizic /psihic nu face altceva decât să urmeze regulile ce îi vin dictate de directorul respectivului magazin. Pun pariu că marea majoritate nu gândește asta şi nu înţelege faptul că printr-un comportament de felul acesta îl pui în dificultate la locul de muncă. Știu, toţi care adoptă un asemenea comportament sunt persoane oneste care nu au furat nimic in viața lor 🙂 Rămân totuşi reguli : le respecți, ok, ești binevenit ; dacă nu, cred că nu te obligă nimeni să intri în acel magazin. Te citesc de mult timp, îmi place ceea ce scrii dar aici cred că ai greșit. La urma urmei este vorba despre respect pt persoană şi munca ce o prestează. În 99% din cazuri nu cred că vreun „paznic” de felul acesta își inventează el reguli deoarece in minutul nr 2 și-ar pierde munca. Spun astea prin prisma unui „paznic” cu experienţă decenala într-o ţară ceva mai civilizată şi unde cei care se comportă cum ai făcut tu sunt 90% români.

  1. serif, paznicului i s-a pus pata pe mine din motive care mie imi scapa. nu aveau rucsaci ca al meu in magazin. deci nu puteam sa il fur. in afara de asta nevasta-me a intra cu poseta de fiecare data. deci, nu e o regula. nu exista nicaieri un panou sau un afis care sa specifice ca nu e voie. ca daca era, iti dai seama ca nu intram. nu sunt gica contra. dimpotriva, sunt pentru reguli si respectarea lor. dar daca inventezi o regula ca nu iti place fata mea, ei, prietene o sa fac tot ce imi sta in putere sa o incalc. repet. sunt un om foarte respectabil, atent si responsabil. am reactionat asa pentru ca cetateanul avea o zi prasta si isi gasise in mine omul pe care sa isi verse frustrarile. intelegi. nu am incalcat nici o regula. nici una.

  2. @vafanculo:stiu, e greu să te comporți civilizat. Ai înţeles tot din ceea ce am scris. Explic acum și pentru cei cu IQ-ul tău : omul ăla probabil nu făcea altceva decât să respecte ordinele avute de la superior. Ăla nu e magazinul lui ca să facă el regulile. În caz contrar, merita concediat.
   P.s: era chiar așa grea eticheta aia? 🙂

 3. şi eu am păţit asta la Profi. eu pur şi simplu am preferat să nu mai intru din acel moment în magazinul lor. punct.

 4. Gaben, comportamentul tau a fost prea asemanator cu a celor care chiar fura din magazine. Te-ai gandit la asta?
  In cazul in care te-ar verifica si te-ar pune sa scoti tot din rucsac la iesire, ti-ar place mai mult? Asta inseamna timp pierdut si pentru ei sa ii verifice pe toti in genti la iesire.
  O femeie cu geanta pe umar e ceva foarte normal.

  1. serif, nu ma deranjeaza deloc. mi s-a mai intamplat. mi s-a intamplat si in franta. a vazut ca suntem romani si foarte politicos ne-a rugat sa ii aratam ce avem in rucsac. nu vad unde ar fi problema. pe el nu l-a interesat ce aveam eu in rucsac. deloc
   si atunci de ce la femeie e normal si la un barbat , gata e hot! ha? asta e discriminare! :))

 5. 1.Nenea Gaben, dacă ar fi să pună panouri cu diferite anunțuri, în afară de faptul că ar strica estetica nu ar avea loc pentru toate. De aici şi rolul „paznicului” de a te anunţa.
  2.poseta nu e „backpack”
  3.gardianul respectiv poate a acționat greșit. Era de ajuns să întrebi conducerea dacă e sau nu un comportament adecvat
  4.rucsac ca al tău nu aveau, asta nu înseamnă că nu puteai introduce în el produse pe care apoi să „uiți” să le plătești. Cum spuneam în precedentul comentariu, îţi scriu din experienta. Statisticile noastre spun că 7/10 din furturi se fac de către persoane cu rucsac. De aceea la noi se SIGILEAZĂ rucsacul. Pentru că o eticheta nu înseamnă nimic, nu apără magazinul de un eventual furt.

  1. 1 Legislatia te obliga sa afisezi regulile stabilimentului. Estetica nu intra in discutie.
   2 te rog sa imi arati unde scrie ca e voie cu poseta dar nu e voie cu rucsac. Daca iau rucsacul si il pun pe brat, ce autoritate ai tu sa imi spui ca nu e poseta? Poate e o moda noua.
   3. Eu nu intreb conducerea. Nu am timp. Si doar faptul ca e angajat un om care mi se adreseaza cu alo domnu si ma trage de rucsac in mijlocul magazinului ma convinge cacar fi o pierdere de timp.
   4. La alte magazine te roaga frumos sa arati ce ai in rucsac. Obligatia ta e sa lasi la intrare doar produsele similare pe care le-ai cumparat din alta parte. In rest nimeni nu te poate obliga sa iti lasi bagajul la intrare. Si stii de ce? Pentru ca magazinul nu raspunde daca iti fura cineva lucrurile de acolo.
   Inteleg ca esti sensibil la subiect. Dar intelege ca am fost tratat ca o exceptie de aceea am reactionat asa. Nu plec capul in fata unui cetatean care are chef sa isi reverse frustrarile pe mine. Si care nu e pregatit corespunzator pentru locul de munca pe care il ocupa. Intelegi? Daca vorbea frumos cu mine nu citeai astazi postul asta…

 6. Legislația rromaniei (intenționat ) nu o cunosc. Spun totuşi că unul din rolurile pe care le are respectivul probabil e cel de a te anunţa când faci ceva care nu e tocmai în linie cu regulamentul lor. Să fim cinstiți, câți ar citi regulamentul dacă ar fi afișat? Îţi răspund tot eu:f puțini. Unde muncesc e afișat, dar asta nu împiedică românii să-și bată „alup” de reguli. Cât despre faptul că ți s-a adresat pe un ton inadecvat, probabil ai dreptate. Asta nu înseamnă că trebuia să răspunzi cu aceeași monedă. În final spun că a greşi este omeneşte, a persevera…

 7. Am patit si eu in Profi… Cu un ghiozdan…
  Intrebarea mea: De ce femeile pot intra cu geanta de umar?

  1. Pentru simplul motiv că se poate? 🙂 Adică nu este nici o regulă care să împiedice asta? Așa vrea directorul, proprietarul? Cum spuneam mai sus, majoritatea furturilor probabil sunt făcute de cei cu rucsac. În momentul în care statisticile se vor schimba cred că se vor adopta şi alte măsuri.

 8. in tarile civilizate, lumea respecta si nu intra cu genti,rucsaci,etc unde nu ai voie. Sunt magazine unde folosesti geanta rucsacul pe post de cos de cumparaturi, la casa golesti rucsacul si apoi pui ce ai cumparat inapoi in el. Deci Romania nu tara civilizata.

 9. ahhh, ce ar fi mers o sceneta de genul: dupa cateva replici cedezi, pui obiectul in dulap, suni un prieten sa vina de afara si sa il ia din dulap pentru ca atunci cand iesi sa poti la cerberul la intrebari, ar iesi o scena mioritica de-a dreptul, tulai ce fatza ar face seriful spatzial. Da, interpelarile din fundul gradinii ma crizeaza si pe mine…la fel si statistica…urata materie.

  1. Așa-s rromanii, ingenioși și constructivi in mod distructiv. De ce să respectăm regulile când putem să ne sodomizam? Încearcă să te pui în situația celuilalt. Sau imaginează-ți că la locul tău de munca în fiecare zi ai de-a face cu cei care „știu eu mai bine” şi care ți-o etalează (când de fapt sunt în necunostinta de cauză ). Într-adevăr, rromania e o țară de experți în toate domeniile, de aia îi merge bine

  2. Uneori romanii sunt ingeniosi in a raspunde cu umor unei situatii imposibile din cauza incompetentei si lipsei de respect a unui functionar. Suntem o natie sodomizata de decenii de un sistem public birocratic incompetent, lucru care se reflecta si in atitudinea cotidiana a cate unui geolghau. M-am pus in situatia celuilalt…nu am reusit nicicum sa rostesc „Alo domnu’…”, iesea doar: „Buna ziua, nu va suparati…” Si asta e, sunt momente cand, dupa o zi in care ai avut de a face cu tipi care cred ca stiu totul, pur si simplu nu mai poti incasa inca o faza…chiar daca e posibil sa fie mult mai neinsemnata decat cele de peste zi.

   Eu il suspectez pe Gaben ca a avut reactia unui om cu stima de sine, a carui demnitate (ioi ce cuvant rar in ziua de azi) a iscat scantei la impactul cu atitudinea superioara a paznicului. Deci omul ala trebuie sa invete sa se poarte, e vorba de o chestie elementara.

   A.. grija mare cu generalizarile, au efectul negativ de a te inscrie automat intr-o categorie atunci cand le faci 🙂

 10. Nu e de citit in pauza de masa, m-am inecat de cateva ori.
  On topic: cel mai ok mi se par acele cutii pt bagaje, prevazute cu cheie.

 11. Bine ca nu ai primit vreun spray cu piper in nas. Sunt unii „bodyguarzi” care nu retin prea bine fisa postului si mai fac si exces de zel.

 12. Am patit o chestie similara.
  Aveam o sacosa de hartie cu produse cumparate din alt magazin.
  Din motive care imi scapa, paznicul a insistat sa mi-o capseze la intrare.
  Dar nu cu o capsa, acolo, ci mai multe.
  Boon.
  La iesirea din magazin m-am dus tinta la el si l-am invitat sa mi le scoata pe toate, fara sa rupa fragila punga de hartie.
  A muncit omul fo 10 minute si cand a terminat mai avea putin si lesina. De nervi.
  Pentru ca nu avea scule ajutatoare si a trebuit sa le desfaca pe rand, cu unghiile si cu dintii.. 😀
  P.S. Mare magazin mare dintr-o tara cu apa calda. Sa vedeti cum se poate si la ei.

 13. ALOOoooo !!!nici un video pe youtube ?? ce-i aici ??HAI ! HAI ! Ca tot dau research si nimic..:))dar acuma pe bune vorbesc….ai murit ? patit ceva ? raspunde sotia ta pe blog ? Sarutmana doamna Gaben,oare ati putea continua dumneavoastra cu postarea videoclipurilor pe youtube? nu de alta da omu asta ne-a cam dependent-izat ,si acum ne-a lasat balta !!!!! :)))

  P.S asteptam sa revii pe marile ecrane 😉

 14. Deci: se lasa eticheta pe rucsac, te duci la raionul de bauturi, dezlipesti eticheta de pe rucsac si o pui pe cel mai scump whiskey si iesi cu ea pe la casa 🙂

scrie! :)) simplu. cu contul de Wp, Fb sau Tw

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.