Sfantul Mina ocrotitorul hotilor… si a vardistilor!

sfantul-mare-mucenic-mina-ocrotitorul-celor-pagubiti-18466558Astăzi sărbătorim un sfânt mai deosebit. Când spun sărbătorim nu mă refer la mine sau la tine. Ca să fiu și mai exact, eu sigur nu sărbătoresc…

Acum că te-am confuzat, dă-mi voie să-ți explic cu ce aveam de-a face.

Astăzi este Sfântul Mina.

Un fel de ”amin”, dar anagramat. Nu agramat… :))

Acest sfânt, care a murit pentru religia lui, ca mulți dintre sfinții care populează calendarul ortodox, s-a făcut remarcat după moarte printr-o ispravă mai neobișnuită.

Pe scurt, pentru că văd că nu vă plac articolele lungi și documentate, un cetățean a omorât un pelerin pentru a-l jefui. Din motive care ne scapă, după ce l-a omorât, l-a tranșat în mai multe bucăți și l-a ascuns într-o casă. Scopul  tranșării rămâne un mister, valizele nefiind inventate la aceea vreme, iar practica comună în acele timpuri era abandonarea trupului neînsuflețit în câmp… Dar înainte ca criminalul (ca…c) să scape de dovezile incriminatoare, sfântul nostru a apărut în trup de soldat (aparent avea motive personale să nu apară in trupul lui personal) și prin puterea rugăciunii a unit toate bucățile care formau pelerinul și le-a dat viață. Pelerinul și-a luat banii iar criminalul a fost bătut crunt. De același sfânt. Dar lăsat în viață.

Ce deducem din această poveste:

unu – oamenii care cred povestea asta sunt mai ”deosebiți”

doi – e primul sfânt care bate un om, chiar și criminal fiind…

trei – sfântul nu l-a omorât pe criminal, devenind ocrotitorul hoților, criminalilor și a bandiților dar… si al oamenilor cinstiți.

Știu că n-ați înțeles nimic…

Scurt pe doi, astăzi oamenii care au fost înșelați, furați, păgubiți se roagă la acest sfânt pentru protecție. Se roagă și cei care au o predispoziție la faptele enumerate mai sus și … se roagă și hoții, bandiții și criminalii să nu fie prinși.

Dracu’ mai înțelege ceva, pe cine și cum ajută Sfântul Mina, dar cred că lipsa mea de educație creștină mă împiedică să descos mecanismul acestei sărbători. Sper doar că nu v-ați fi așteptat să vă lămuresc eu cum stau lucrurile de fapt…

Persoanele care merg astăzi la biserică trebuie să aprindă o lumânare de la celălalt capăt, nu de unde se aprinde în mod normal, ca să își convingă dușmanii (care-ți poartă pică, dar n-au valoarea ta) să se ”întoarcă” și să le devină prieteni.

În mod clar, mă așteptam să văd un sobor de preoți alături de toată clasa politică din românia la o slujbă în care să se dea cu ”neînceperea urmăririi penale, alungarea DNA-ului și orbirea ANI” acum și pururea și-n vecii vecilor. Mina… adica… Amin!

Sau poate or fi fost pe ascuns și nu știm noi… hmmm… bandiții…

8 comentarii la „Sfantul Mina ocrotitorul hotilor… si a vardistilor!”

 1. Adevar grait-ai cu lipsa de educatie… religioasa…
  Fii matale bun si mai citeste putin, iar apoi mai vorbim….
  Adica.. mai vorbesti, ca iti aleraga condeiul (valeu, rusine ca folosesc arhaismul asta, ca nu te-ai documentat ce inseamna) si iti place sa dai cu bota (in balta?)
  Pe bune, esti talentat, dar uneori ironia este folosita unde parca arata ca nuca-n perete!

  1. dar de ce nu ne luminezi, preainteleptule, ca sa devenim si noi mai erudiți, asa ca tine :))) te rog… pogoara-ti energia creatoare asupra-ne…
   si asa ca o mica paranteza… sa ma acuzi ca n-as cunoaste un cuvant ca si ”condeiul…” e strigator la cer… ca sa fiu in tonul articolului :)))

 2. Eu din ce stiu e protectorul celor pagubiti, nu si al hotilor. Nu e prea important dar daca vad ca ma provoci sa scriu ceva, scriu :)))

 3. mie mi-a venit să râd când am văzut că s-au călcat din nou în picioare românii să ţuce şi racla pe care scrie numele lui ăsta. Adică cei care au fost înşelaţi şi furaţi, se duc la biserică… să pupe o cutie… şi să pună ceva bani… cred că înţelegi ce vreau să zic :))))

 4. Pingback: „Interviul” distinsei Marginalia cu Poeselu’ din New Oceania | Viorel Padina

scrie! :)) simplu. cu contul de Wp, Fb sau Tw

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.