Am fost foarte impresionat de Sibiu. Foarte! Cred că vă puteți da seama de asta citind articolul pe care l-am scris când m-am întors acasă.
Singurul lucru care mi-a lăsat un gust amar a fost atitudinea personalului de la Muzeul Bruckenthal. Așa sictir, miserupism și blazare nu am văzut decât într-un singur alt loc. În Muzeul Militar Național Regele Ferdinand I din București. Am mai scris despre asta, nu revin. În Sibiu, mai ales în Galeriile de Artă Europeană și Românească, am fost șocat de atitudinea unor angajați. Singura lor problemă era ca nu cumva să facem poze. În rest aveau o poezie pe care o recitau pe nerăsuflate, apoi își vedeau de treabă. Dacă cumva am îndrăznit să întrebăm despre niște exponate, madamele s-au îngurguțat masiv și ne-au repezit indignate. Ba l-au luat și pe Răzvan puțin la perdaf… Pe Răzvan care este Dumnezeul istoriei Sibiene…
Dar, nu te poți aștepta la altă atitudine. când se vede că nu au reparat tavanul de ani buni și că în multe săli apare igrasia și mucegaiul … Păcat de frumusețea acelor locuri… Mare păcat…
Și alt lucru pe care nu pot să îl înțeleg e interdicția de a face poze. Asta e un blestem oribil adus pe pământul ăsta de armata de handicapați crescuți și educați de comuniști… Nu înțeleg în nici un fel…
În marea majoritate a muzeelor din lume este permisă fotografierea. Fără blitz, pentru a nu-i deranja pe ceilalți vizitatori. Nu are nici o legătură cu deteriorarea exponatelor din cauza luminii blitz-urilor. Nici măcar la Luvru nu te oprește nimeni să faci poze! Dar la Galeria de Artă Românească nu ai voie! Adică ai voie, dar trebuie să plătești 120 de lei. Și poți să faci câte poze vrei! Cu blitz!
Și în caz că vă interesează, toate monumentele din România sunt protejate și nu se pot fotografia, decât dacă plătiți o taxa! Ați mai auzit asemenea aberații? Oare nu vine o molimă să omoare toate căpușele astea care stau și ronțâie din țara asta? Nu vine odată ziua în care o să scăpăm de generația asta comunistă?
Aha, inca un ghid care urla dupa tine ca ai facut poze pe „naspa”. Nesocotesti astfel imboldul firesc si nelegitim al turistului de a imortaliza ceea ce vede si ii produse placere spirituala.
Am scris si eu despre imblanzirea ghizilor romani
http://www.dorupanaitescu.ro/redescopera-romania-imblanzirea-ghidului-de-romania.html
Pingback: Nu călcați pe iarbă! » Gaben.ro