Traditii si obiceiuri în Maramures!

traditii

.

pentru clipul audio dati un click pe PLAY …

Am primit niște reproșuri mai recent, coafate bine ( adică împachetate sau mai puțin directe – if you catch my drift…) referitor la articolele pe care le scriu eu pe blog. Că nu știu cum, am eu ceva datorie față de țară și mai ales față de locul unde m-am născut.ȘI  ca trebuie să păstrăm și să perpetuăm obiceiurile și tradițiile din Maramureș.

Eu unul nu-s un om de cultură. Știe toată lumea. Oricine mă vede, știe chestia asta. Nu-i de unde… Dar întotdeauna am încercat să mă ridic la înălțimea așteptărilor… Așa că astăzi voi pune și eu umărul, timid, la păstrarea și perpetuarea tradițiilor în/din Maramureș…

Primul și cel mai important lucru pe care l-am pierdul  noi, maramureșenii, a fost procesul de atribuire colectivă a numelor de la restaurante… Da! Ați citit foarte bine! Pentru că pe vremuri clienții dădeau un nume oricărei crâșme. Nu veneai tu, hodoronc-tronc in cartier și dădeai ce nume vroiai tu! Comunitatea făcea lucrul acesta. Și asta după un fin și atent, elaborat și perfecționat în timp, proces de branding. De aceea numele de pe vremuri erau mult mai memorabile și mai percutante. Să exemplific:

La „Cățeaua Leșinată„! Ce poate fi mai interesant. Unic! NIci nu mai ai nevoie de hărți sau GPS-ul modern al zilelor noastre pentru o asemenea denumire. E absolut imposibil de uitat. Ai auzit, sau ai văzut de birtul ăsta, gata! L-ai băgat în creier. Nu-l mai uiți! Și mai ales tot comunitatea avea grijă să nu fie 2 restaurante cu același nume!

Și foarte important de remarcat, numele nu avea nici o legătură cu vreun câine! Din cauza ospătăriței sau a barmaniței primea crâșma un asemenea nume…

La „Doi Căcați„! Nu e exact numele pe care l-ai aștepta la un birt, dar… Din nou e foarte bine targhetat. Și ca să înțelegeți un alt aspect al procesului de naming denumirea acestui restaurant provine de la cei doi pomi din față. Unde clienții prestau anumite chestii…Simplu…

La „Doi Păduchi„! Excelent! Din nou avem de a face cu o denumire inspirată din viața tumultoasă a barmaniței. Care la un moment dat a „cules” doi…

La „2 Veverițe!” Vă mai explic de unde vine denumirea?

La „Chiloții Nădușiți” … Sublim, nu-i așa… Branding agresiv și foarte eficient! Procesul care se declanșează în creierul unui om la auzirea acestui nume este rețeta sigura care aduce memorabilitatea la alt nivel! Și bineînțeles că are , din nou legătură cu angajatele din localul respectiv… Nirvana și Lord of The Rings-ul procesului de branding popular….

Și la sfârșit…

La Dracu‘”! Asta-i cel mai fain și de aia l-am lăsat la sfârșit. Pentru că deși se datorează personajului masculin din local, acest nume are un plus de farmec datorită modului în care s-a făcut procesul de implementare. Exemplific.

Te îmbraci să ieși în oraș. Te-n treabă:

-Unde mergi?

-La Dracu!

ce poate fi mai tare? Nici măcar nu te poate înjura? cum să te înjure când tu, te-ai înjurat singur? Vedeți? Așa că ea mai are doar un:

-… să nu stai mult…

Sau când eram copil și tata „întârzia”… Și te trimitea după el! Unde? La Dracu! Nu se putea să nu înțelegi unde trebuie să te duci? Nu? Era foarte clar!

Rezumând.

Așa cum v-am arătat este imperios necesar să păstrăm și să promovăm aceste valori tradiționale din Maramureș. Acțiune în care m-am implicat și eu  cu entuziasm. Vă cer scuze pentru stângăciile din acest articol dar e mai important gestul și faptul că încercăm să punem și noi umărul la ridicarea nivelului cultural al Maramureșului istoric.

Vă mulțumesc!

 

 

 

 

2 comentarii la „Traditii si obiceiuri în Maramures!”

scrie! :)) simplu. cu contul de Wp, Fb sau Tw

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.