.
pentru clipul audio dati un click pe PLAY…
Ai făcut 12 ani de școală. Bun. Poate doar 10. Buni și ăia. Ai avut ghinion, familia nu te-a ajutat. Sau ai fost bandit și te-a durut în cot. Și ai doar 8 clase. Bune și alea. Din punctul meu de vedere nu e nici o problemă. Absolut nici una. E foarte important să vrei să lucrezi și să înțelegi că doar așa poți obține sprijinul meu și al celor ca mine, absolut necondiționat.
Nu am să consider important dacă nu scrii foarte corect. Apreciez că te-ai chinuit și ai scris după capul tău un CV. Deși nu știu foarte multe despre tine, modul simplu în care te prezinți este un câștig din punctul meu de vedere. L-ai copiat cum ai putut tu. Ai completat ce credeai tu că mă interesează. Îți mulțumesc. Ai de la mine bilă albă.
Dar dacă ai un MASTER și o FACULTATE cum mama ei de viață de nu ești în stare să scrii un CV ca lumea? Nu scrii bine în românește, dar îmi promiți că vorbești germană, engleză sau franceză „fluient”. Și după 16 ani de școală tu nu știi să scrii un document în word și să îl salvezi cu alt nume? . OK. Ești prost! Dar ești atât de prost încât lași numele CV-ului de pe site-ul de unde l-ai copiat? Ba mai rămâne și textul ăla cu „Atasaţi o fotografie. Eliminaţi aceste rânduri dacă nu sunt relevante (vezi instrucţiunile)”. ȘI apoi îmi dai o listă luuungă cu cursurile pe care le-ai absolvit. Și multe dintre ele sunt sau au legătură cu un Word sau cu un Excell. Te mai dai în stambă că știi să lucrezi în Adobe Reader! WTF? Cum lucrezi în Reader. Că eu îl folosesc zilnic, dar nu știu cum se poate „lucra” în el… Cum poți să crezi că „experiența în folosirea internetului”, „cunoștințe avansate de căutare pe motoarele de căutare ” și folosirea cu ușurință a programelor de mesagerie electronică” pot fi considerate avantaje la un interviu?
N-ai auzit în cei 16 ani de școală că dă bine să ai o scrisoare de intenție , sau măcar 2 rânduri scrise în mailul la care mi-ai atașat CV-ul tău impunător. Și mai ales nu știi că nu mă interesează adresa ta de acasă și chiar nu e indicat să o scrii pe un CV.
Și încă ceva. Măcar pentru o perioadă fă-ți o adresă de mail care să nu conțină cuvintele sexy, rea, micutza, fantastika, b3lla, printzu, thabest, finutzu și sm3ch3ru.
Vă mai zic una. Primesc un mail de la o fată. Cu un nume ca cel de mai sus. Fără nici un subiet. doar un text „vam trimis cv” – am copiat nu am scris eu așa. mă uit pe mail, nu avea nici un atașament. Îi dau un reply și îi scriu că a uitat să atașeze CV-ul. Fac prostia să las semnătura mea în mail, unde am și numerele de telefon. Îmi trimite un mail” cre K lam atst”
Stau 5 minute și mă dumiresc: cred că l-am atașat… AAAA. nu era nici acum. Scriu din nou. Și îi explic că nu l-a atașat. Și ce credeți voi că face fata noastră: Mă sună că ea primește ceva eroare și cum să facă că ea nu a mai pățit așa ceva și sigur e de la noi problema. No buuunnn!!! Eu ar trebui să o angajez pe fata asta să îmi ușureze munca. Ați înțeles ironia…
Indiferent ce aveți de gând să faceți în viață, primul și cel mai important e să învățați să scrieți și să trimiteți un CV! Restul chestiilor vin de la sine! Dar e musai să știți să scrieți un CV! Și să știți să-l trimiteți pe mail.
Pingback: Tweets that mention Sfaturi pentru cei care pornesc in viata! -- Topsy.com
e discutabila chestia cu a nu pune adresa in CV. din experienta proprie, de pe ambele baricade, mie mi se pare relevanta.
1. arata angajatorului domiciliul candidatului.
e clar ca daca trimit din constanta cv pt un job in bucuresti, ma astept fie ca salariul sa fie maricel, fie ca angajatorul sa asigure locuinta de serviciu, daca are nevoie de mine.
2. pt piata internationala, tara de domiciliu e relevanta. in functie de cetatenie se stabileste si marja salariala.
daca Rajni din Calcutta imi trimite cv, ii ofer un salariu (sub 1.000$/luna), daca mi-l trimite din Toronto, discutam altfel. 🙂
ca anajator, de exemplu, asiguram transportul din oras pana pe santier. nu si din satul de la 50 de km de oras, unde domiciliaza individu. care se plangea dupa aia ca-i discriminat.
deci alta data nu mai angajam d-astia de pe langa oras, ca sa nu mai avem discutii.
Mi se pare aiurea sa imi dea adresa unde locuieste. Nu ma intereseaza nimic in afara de localitate, exact din motivul invocat de tine. Adica costurile ca sa il aduc la locul de munca. In rest blocul si apartamentul sunt nu numai niste detalii inutile, dar pot fi si un dezavantaj. Faptul ca stai intr-un cartier de tigani te poate face sa pierzi un interviu, desi poate esti un tip ok. In afara de asta poate vin si ii intreb pe vecini despre tine. Iar nu e bine. Sau daca te chem la interviu, aflu daca nu mai e nimeni acasa si iti sparg usa?
ok, la faza cu adresa exacta, aia e relevanta doar dupa angajare, nu inainte. dar inainte sunt relevante exact tara si orasul.
pe de alta parte, intr-un oras ca bucurestiul, daca locuiesti intr-un capat, si vrei sa lucrezi in capatul celelalt, s-ar putea sa devina relevanta ca subiect de discutie cu angajatorul si zona unde locuiesti (bine, nu blocul si apartamentul).
adica, o sa te intrebe ala: daca tu locuiesti la mama dracu, esti sigur(a) ca poti sa vii la timp la munca, eventual sa mai bagi si niste ore suplimentare cand e cazul?
astea is chestii de care angajatorul cam trebuie sa stie.
se trece cred, din obisnuinta, adresa completa, desi ar fi suficient orasul si zona orasului (pentru joburile din tara), respectiv tara si orasul (pentru joburile de afara).
pe angajator nu-l intereseaza, cred ca trece rapid peste partea aia a cv-ului, iar pe mine nu prea ma deranjeaza.
ai perfecta dreptate. nu am privit niciodata problema din punctul asta de vedere. pentru ca la noi oriunde ai sta esti aproape… adica e mic orasul 🙂
******************************************************************
cred ca iti dai seama ca am sters comentul de la tine. desi initial am fost inclinat sa ma laud pe mine. adica ceva de genul
foarte frumos articolul. imi place foarte mult cum scrii si citesc fiecare articol cu placere, multumesc si tine-o tot așa… dar mi-e lene așa că că o să-mi bat joc un pic de tine.
te-am nimerit? esti in grupul tinta? hai recunoaste – esti Masterand. dupa limbaj zic… Spiru Haret? da-ne niste detalii. ce aptitudini ai ?
Din pacate, ai dreptate sa presupui ca respectivul e absolvent de Spiru Haret. Stiu ca probabilitatea este foarte mare ca un absolvent de Spiru sa nu te ajute, dar ar fi o eroare sa arunci la gunoi un CV din prima numai pt ca persoana a absolvit aceasta facultate.
Iti dau exemplul meu: fac programare cu pasiune de 26 de ani, am invatat temeinic la vremea lor cel putin 10-15 limbaje de programare (le-am pierdut sirul), in prezent intretin de unul singur partea de software a unei firme care a trecut de stadiul de IMM si sunt implicat masiv si in optimizarea ei etc. Am absolvit mult blamatul Spiru Haret din doua motive: 1. pentru ca nu mi-am permis sa renunt la job pt a merge la cursurile de zi ale unei facultati si 2. mi s-a parut ca examinarea pe baza de grile este obiectiva si ma fereste de bunul plac al profesorilor universitari (nu am stiut ca vor transforma examenele intr-o gluma si intr-o memorare de grile deja publicate). Pot spune ca m-am remarcat acolo, toate notele le-am luat pe merit si nu am copiat in viata mea. Am absolvit probabil intre primii 5 din an (nu am o situatie exacta).
Insa regret acum ca am facut aceasta facultate, uneori este mai rau decat daca nu as fi facut niciuna. Daca as veni la un interviu (admitand ca as depasi printr-un miracol etapa CV-ului) si ti-as spune ca am facut aceasta facultate, probabil ca nu as avea sanse din start. Ma insel?
Daca ai scrie un CV atât de bine, cum ai scris comentariul acesta în mod sigur că ai fi chemat la un interviu. Articolul meu este pentru cei care au absolvit o facultate, foarte multi sunt masteranzi si nu scriu corect in limba romana. Dar greseli elementare. Ca la astea te uiti cel mai mult. Un CV e o chestie care nu se face contracronometru. ai timp 2-3 zile să il scrii si sa il corectezi. daca nici asa nu scrii corect? Sau daca nu te descurci cu un Office pentru ca nici macar nu stii sa scoti 2-3 randuri din text si sa salvezi cu alt nume, dar tu te prezinti ca expert cu dilploma europeana in IT? Din experienta mea, sa stii ca nu conteaza facultatile, sau studiile foarte mult. Cea mai importanta e experienta. Ce sansa ai sa castigi experienta cand esti tanar? Mici. dar trebuie sa fii hotarat si perseverent. Si dispus sa faci sacrificii. Ca un exemplu eu am lucrat absolut pe gratis 1 an la un atelier, unde mai eram si femeie de servici. Dar dupa 1 an eram Lord of The Rings, eram respectat si primeam un salar foarte bun! Înțelegi?
Toate situatia asta vine din faptul ca e foarte usor sa termini o facultate in tara noastra. Orice dobitoc cu bani, care in plus, stim siguri ca nu a mers la cursuri, poate sa obtina o diploma. Eu am patit ca am fost intrebata ce e antetul si unde sa il puna. Si erau absolvente.
multumesc alina. exact asta vroiam sa subliniez!