Ați foarte uimiți să aflați că ziua de 1 Mai este de fapt o sărbătoare importată? Da. Este importată de la americani și nu de către noi, românii. De către francezi. Frații noștri francofoni. Vașnicii noștri prieteni francezi. Acuma dacă ar fi o întrebare capcană care ar suna cam așa:
Ce popor european a militat pentru introducerea unei zile libere, care să sărbătoreasă munca? Sunt sigur că ați răspunde fără să clipiți: francezii!
După mine ei sunt poporul cel mai solidar din punct de vedere sindical. Cum se anunță ceva scumpire ei fac o grevă. Da grevă nene. Au făcut grevă când statul francez a vrut să reducă subvențiile în agricultură. Au făcut grevă când s-au anunțat creșteri ale prețurilor la carburanți. Sau când s-au anunțat desfiinarea unor servicii sociale. Și mai ales au paralizat toată țara în ziua în care s-a anunțat că France Telecom ar dori să mărească tarifele la telefonie…
În principiu în data de 1 Mai sărbătorim data în care a fost impus programul de muncă de 8 ore. Nu înțeleg de ce nu sărbătorim ziua în care s-a legiferat ziua liberă de sâmbătă. Sau de duminică. Sau de ce or fi sărbătorind francezii ziua asta pentru că ei lucrează doar 35 de ore pe săptămână…. Dar nu-i problema noastră, pentru că aparent se descurcă muncind așa de puțin timp și mai au timp și de făcut mișto de frații lor francofoni. Adică, noi… Sunteți, cred, la curent cu ultimele știri…
Americanii și-au dat seama că e nașpa să ai o sărbătoare a muncii într-o dată fixă din calendar. Adică era foarte aiurea să ai o zi liberă, să sărbătorești munca, sâmbătă sau duminică…Așa că au renunțat la data de 1 Mai și au transformat-o în Labor Day. Prima zi de luni din septembrie. Păi, așa se fac lucrurile astea. Indiferent cum pică zilele, ești sigur că ești liber de Labor Day. Un week end de 3 zile. Binișor…
Francezii cu internaționala socialistă a lor nu au prins mișcarea din timp. Și din mândrie, bănuiesc, au decis că în Europa rămâne la fel…
Noi românii nu am preea avut multe de spus la acel moment. Pentru că la noi nu prea existau sindicate. Nu că acum ar exista… Dar fiind o țară eminamente agrară, unde industria însemna câteva fabrici de papuci și câteva gatere, sindicaliștii nu prea aveau pe cine să scoată la manifestații. Țăranii aveau sărbătorile lor. Și mai aveau niște amintiri neplăcute vis a vis de mișcările de protest. Vorbim aici de Răscoala de la Bobâlna, de Horia, Cloșca și Crișan sau de Răscoala țărănească din 1907. Așa că e ușor de presupus că nu ne-a interesat foarte tare fenomenul…
Regimul comunist a găsit în această sărbătoare un motiv să scoată oamenii muncii la demonstrații pentru conducătorul iubit. Și pentru că ei trebuiau să fie mai cu moț, au hotărât că sărbătorirea zilei de 1 Mai trebuie să se facă prin muncă… Pentru cei care nu au înțeles: trebuia să te duci la muncă ca să sărbătorești o zi în care trebuia să stai acasă. Nimic mai simplu!
Obiceiul de a sărbători cu grătare și bere vine tot din America. Dacă am fi urmat modelul francez, astăzi pe marginile drumurilor ați fi văzut oameni degustând vin și mâncând foie gras. Sau foagra pentru proletari… Nu ar mai fi sfârâit micii și grătarele…
Am urât sărbătoarea asta pentru că nu știam că e o sărbătoare internațională. Am urât-o atât de mult pentru că ne obligau comuniștii să o sărbătorim. Și pentru asta credeam că e o invenție a lor. Nu ne-am deranjat niciodată să verificăm dacă mai există o țară unde se ziua de 1 Mai înseamnă ceva… La fel cum ajunsesem să urâm ora de vară. Am avut prieteni care se mirau în primăvara lui 1990 când s-a anuțat că trebuie să ne potrivim ceasurile la ora de vară. Cum? Păi nu am scăpat de comunism? Nu e democrație? Ba da! E democrație! Păi și în democrație se schimbă ora ca să muncim mai mult? Da! Rahat… Erau primele semne că democrația nu e chiar așa cum ne-am așteptat…
Ziua de 1Mai nu a fost sărbătorită câțiva ani. Pentru că așa cum vă spusesem era prea proaspătă amintirea coloanelor de muncitori care aduceau osanale sistemul… Ce să proslăvești pe vremea aia? Pe Ion Iliescu. Nu era nevoie. Era mai lăudat decât Ceaușescu. Părerea mea personală e că Iliescu a avut la primele alegeri mai multe voturi decât avea Ceaușescu în plină dictatură… Sau poate oamenii lui Iliescu știau să numere mai bine… Nu o să știm niciodată… Minerii ce au mai demonstrat un pic pe la București… Sau aia nu se pune?
Prima încercare de a reînvia sărbătorirea zilei de 1 Mai a fos t făcută de BNS. Blocul Național Sindical. Dar cel mai mare credit pentru popularizarea fenomenului îl are indubitabil PSD-ul. Păi, fără campaniile lor anuale cu mici și bere gratuite, mai mult ca sigur că sărbătoarea ar fi intrat într-un con de umbră…
Și acum e rândul lor să predea ștafeta sindicatelor. Astăzi sindicatele au mărșăluit ca să protesteze împotriva guvernului… Istoria are o ciclicitate previzibilă, nu-i așa?
Ce mă nedumerește pe mine: toată lumea e împotriva sărbătorilor astea, importate. Cum e Valentines Day. Că nu e bună, că e doar un obicei consumist, că e o sărbătoare promovată de comercianți. Dar cu ziua de 1 Mai de ce nu aveți nimic? Pentru că nu trebuie să faceți cadouri la nimeni? Ia faceți un calcul cât cheltuiți de Valentines Day și câți bani dați pe bere, mici , grătare și cărbuni de 1 Mai. Ambele sărbători sunt importate! De ce nu zice nimeni că 1 Mai e de rahat? Să nu-mi ziceți că voi sărbătoriți ziua asta în memoria sindicaliștilor care și-au pierdut viața în Chicago. Că vă las singuri aici