Sa moara Cenusareasa!

Deci. Ați observat că la noi poveștile au o tentă misogină? Nu prea avem povești la care personajul principal să fie o femeie. Sau fată. Le iau pe rând și vă explic. Nu am pretenția că voi realiza o analiză exaustivă a fenomenului, dar vă asigur că suntem foarte aproape de adevăr…

Punguța cu doi bani. Personajul principal. Un cocoș.

Făt frumos din lacrimă. N-are rost…

Ileana Cosânzeana. Nu are nici o treabă. Personajul principal e tot un bărbat. Prințul de miazăzi o salvează după multe peripeții din mâineile Zmeului Zmeilor…

Greuceanu. N-are rost…

Harap Alb. Ok.

Prâslea și merele de aur. Ok.

Păcală și Tândală. OK.

Greuceanu. OK

Povestea porcului. Un porc care se transformă în Făt Frumos.

Aleodor Împărat. OK.

Prâslea și merele de aur. Întrebări?

Acuma vin cu excepțiile.

Fata babei și fata moșului. Nu una. Ci două femei. Una bună (nu avem nici un fel de informație despre aspectul fizic…). Și una rea. Lupta clasică dintre bine și rău. Sau bună și rea. Bineînțeles că învinge binele. Nu ca în real life. Aici avem de fapt povestea showbizului românesc. Puteți observa că avem o mulțime de perechi de așa zis dive.  Apare o proastă. Face vreo tâmpenie și ajunge vedetă. În secunda următoare apare o altă proastă care o concurează. Care o critică. Eva Kent și Nikita. Oana Zăvoranu și Simona Sensual. Și așa mai departe.

.

Sarea în bucate. Dacă stau și mă gândesc la celelalte povești, sunt mai mult ca sigur că asta a fost scoasă pe piață de ceva Club de Literatură pentru Sprijinirea Eroinelor în Basmele Românești (CLSEBR). Și numai cu insistențe din parte Uniunii Europene (UE) și a Mișcării Internaționale de Emancipare a Femeilor (MIEF). Sau e sponsorizată de ceva Salină. Și a fost inventată de departamentul lor de marketing.

.

Rezumând. Avem o groază de prinți, feți sau feciori care nu au altă treabă decât să salveze tot felul de parașute din brațele unor personaje negative urâte, proaste, fără un pic de bun gust, fără educație, mult mai în vârstă, dar atenție! Mult mai bogate! Toți zmeii au palate și averi nenumărate. Nu este nici un zmeu sărac. Știți voi de vreun zmeu care să stea în bordei. Sau în șant? Că eu nu știu.

Nici una din poveștile noastre nu reflectă realitatea. Cosânzenele noastre nu au alt scop decât să pună mâna pe Zmei. Chiar se poate observa că zmeii sunt vânați cu insistență de către personajele feminine. Și nu sunt ținut eprizoniere în turnuri de castele. Se duc de bună voie și nu ami vor să iasă de acolo… Feți frumoși nu prea au loc în peisaj. Mai joacă și ei un fotbal. Mai prezintă un chilot. Mai fac un striptease. Mai dau și ei câte o palmă unei Cosânzene… Ca să le bage mințile în cap…

Acuma vin și întreb dacă noi nu ne respectăm poveștile noastre, cum am putea să respectăm poveștile altor nații?

.

Cenușăreasa. Albă ca zăpada, Frumoasa din pădurea adormită, Scufița Roșie. Toate sunt povești importate. În care fata sau femeia e de treabă. Și luptă cu forțele malefice. Și învinge.

V-am demonstrat că din fragedă pruncie suntem învățați că femeile nu pot reuși în viață. Vreți un exemplu? Monica Columbeanu (cacofonia nu e intenționată. Așa o cheamă și eu chiar nu sunt misogin). Exact ca în povestea cu Cenușăreasa. Într-o țară normală orice fată care ar fi făcut ce a făcut Monica ar fi lăsată în pace. La noi nu. Să moară Cenușăreasa!

.

.

Sper că nu cumva ați înțeles că sunt fanul Monicăi. Că nu-s.

Hai. V-am țucat!

Un comentariu la „Sa moara Cenusareasa!”

scrie! :)) simplu. cu contul de Wp, Fb sau Tw

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.