Ipad. My personal reasons.

Nu intenționam să mai scriu un post despre Ipad pentru că vorbim despre un device (sau gadget cum le place altora să spună) care încă nici nu s-a lansat pe piață. Cu toate acestea reacțiile pro și contra nu au întârziat să apară. Am să expun doar motivele care mie mi se par importante. Sau motivele pentru care am să îmi cumpăr un Ipad. Veți urmări (cei care mai sunteți prin zonă) o comparație cu Kindle e-book readerul celor de la Amazon. Am ales acest  reader pentru că până acum era  liderul acestui segment.  Și în mod special despre Kindle dx cu care este comparabil la preț și dimensiuni.

Să începem cu numele.

Ipad. Deși a fost vehiculat intens un nume de genul ITablet, Apple a anunțat noul nume al device-ului doar în momentul lansării. Multe planuri au fost răsturnate, și foarte mulți bani au fost pierduți de speculanți care au cumprat domenii de internet cu numele ITablet sau au depus documentații de înregistrare a numelui în anumite țări. Ar mai fi o mică problemă legată de acest nume. Ipad este folosit de Fujitsu, Siemens și STMicro. Să se repete povestea cu Iphone-ul? Care era de fapt o marcă înregistrată a companiei Cisco. După un proces de aproximativ un an și după ce a făcut să curgă râuri de vopsea și să se umple internetul de articole incendiare, povestea s-a stins fără nici o explicație. Doar o înțelegere din partea ambelor companii pentru dreptul de folosință comună a numelui „Iphone”. Ați înțeles ceva? Nici eu. Și nimeni altcineva. Doar că publicitatea gratuită a dus la creșterea rapidă a vânzărilor. Să se repete istoria și în cazul Ipad-ului? Să avem acum 3 procese pentru folosirea numelui? Vom vedea!

Ecranul.

Prima caracteristică demnă de luat în seamă este dimensiunea ecranului. Care este exact  9,7 inch (24,6 centimetri) la fek de mare ca și al readerului Kindle DX. Rezoluția este favorabilă device-lui de la Kindle care are 150 ppi (pixel per inch) față de doar 132 ppi pentru Apple. Doar că Apple a dotat Ipad-ul cu un ecran color IPS ( in plane switching – adică un model de ecrane lcd care permit unghiuri de viziualizare până la 178 de grade). Clar mult mai bun decât ecranul alb – negru  (16 tonuri de gri). Un argument al fanilor Kindle a fost acela că ecranul alb negru seamănă foarte mult cu pagina unei cărți. Și că lipsa iluminării din spate este de fapt un atu în condițiile în care aparatul este folosit în spații foarte puternic luminate sau afară în soare. Foarte greșit. Tehnologiile revoluționare (antiglare coating) folosite la producerea ecranelor Iphone sau Ipad permit folosirea foarte facilă a aparqtelor chiar și în lumina soarelui. Am făcut personal un test cu un Iphone un htc și un aparat foto Canon 500d. Singurul ecran perfect lizibil într-o zi însorită este cel de la Iphone. Qed.

Touchscreenul. Aici nu sunt multe de spus, pentru că este prezent doar pe Ipad. Dar aduce un avantaj foarte important pentru cei de la Apple! Capacitatea Voice Over Screen.  Adică o aplicație care permite citirea unui text și redarea lui în difuzoarele aparatului prin simpla urmărire cu degetul pe ecran. Și kindle are text-to-speech dar asemeni programului din Windows ca să citești ai nevoie să știi unde este cursorul. Un foarte mare avantaj pentru persoanele cu dificultăți de vedere.

Stocarea. Minim 16G pentru Apple și 4G pentru Kindle. Pentu Apple există posibilitatea modelelor de 32 și 64G. Dar am preferat să compar modelele celel mai apropiate la preț. Cei 4G de memorie de la Kindle permit memorarea a 3500 de cărți. Așa că celilalți 12 G care sunt în plus la Apple pot fi folosiți pentru muzică și filme.

Conectivitatea. Dacă Ipodu-ul are la acest preț doar Wi-Fi, Kindle vine cu o  opțiune interesantă. Wi-fi și 3G sau HSDPA gratuit. Pentru mai mult de 100 de țări. Dar nu vă pripiți. este gratuit doar pentru a naviga pe site-ul Amazon și pentru a cumpăra cărți. Nu există posibilitatea de a naviga pe alte site-uri sau de a primi și trimite mail-uri Deci navigarea urmează a fi plătită de Amazon după ce ați descăracat o carte. Pentru 3G sau HSDPA la Apple mai trebuie să plătim 130 de dolari. Dar aici este un alt artificiu de marketing al celor de la Apple. Veți spune că sunt nebun. Cum ar putea cineva să plătească dacă are posibilitatea să primească același lucru gratuit. Foarte simplu. Pentru traficul de date se vor implica companiile de telefonie mobilă. Și vom avea oferte de genul 200$ plus un abonament de 30 de dolari pentru 2 ani. Acum sinder ce preferați: 500 $ pe loc sau 200 pe loc și 500 în 24 de rate? Adică se mizează pe preluarea efortului de vânzare și marketing de către companiile de comunicații.  Un plan care a funcționat fără eroare în cazul Iphone-ului.

Bluetooth. Doar pe Ipad. Varianta 2.1.  Permite conectarea unor căști wireless sau a unor device-uri cum ar fi mouse și tastatura wireless de la Mac.

Wi-Fi 802.11a/b/g/n  din nou doar pe Ipad. Permite rate de transfer între device-uri din aceeași rețea de până la 600 M/s. Adică permite viziualizarea unui film chiar în format HD, fără să fie nevoie de un download și stocare pe hard disk.  Aici este vorba de Itunes. De unde poți închiria un film la prețuri între 1-4 dolari și poți să îl urmărești on-line timp de 24 de ore de la plată. Un sistem de închiriere care te scutește de mersul până la un centru de închiriere pentru filme, plus că trebuie să mai returnezi CD-ul (dvd, blue ray, etc.)

USB. Kindle are un port USB. Ipad nu are unul prezent, dar în momentul în care se așează pe dock se poate conecta la un device folosind un port USB. Nu cred că asta poate fi o problemă pentru că mai mult ca sigur aplicații ca și Dropbox sau Mobil Me vor fi prezente. permițând transferul unor fișiere de mari dimensiuni între 2 aparate.

Internet și mail. Video player. Le-am cuplat într-o singură poziție pentru că sunt prezente doar pe Ipad. Din experiența mea cu Mac-ul, Mac Book pro-ul și iphone-ul pot să vă spun că toate aceste aplicații sunt extraordinare. Extraordinar de simple și intuitive. Trecerea de la sistemul clasic (mouse și tatstatură ) la cel cu touchscreen cel puțin în cazul Iphone-lui a fost o mare reușită. Foarte mare. Nu găsești nici măcar un singur lucru care să lase de dorit. Nu mă îndoiesc că aplicațiile de pe Ipad vor fi diferite.

Jocuri,  Aplicații. Adică într-un cuvânt Appstore. !40.000 în total.  Foarte multe gratuite. Din toate domeniile. Și pe toate gusturile. Tot mai multe aplicații dezvoltă plugin-uri pentru Iphone. Sunt sigur că vor apărea și pentru Ipad. mai multe , având în vedere faptul că e un device care apare pe o nișă neexploatată până acum.  Aplicațiile de business sunt acum tot mai prezente pe toate mobile device-urile Apple.

Bateria. 10 ore pentru Apple. 7 Zile pentru Kindle. O diferență enormă. Dar foarte logic nu ai nevoie de mai mult de 10 ore de autonomie la un portabil. Și seara când îl așezi în dock se reîncarcă.

Busola. Vine ca o urmare logică după succesul repurtat de Iphone 3gs. Apple au învățat lecția. Este perfect integrată cu Google Maps dar poate fi folosită și cu oricare dintre aplicațiile care folosesc  GPS sau Google Maps.

Accelerometrul. Nu este musai ce vă așteptați. E folosit cu precădere pentru schimbarea orientării ecranului. Ambele aparate au această funcție. Doar că cei de la Apple au ales să o perfecționeze pentru a putea fi folosită și pentru jocuri.

Senzor ambiental. Există doar pe Apple. Reglează automat strălucirea ecranului în func’ție de lumina din jur.

IBooks , Amazon. Două sisteme diferite. Din toate punctele de vedere. Dacă aplicația celor de la Kindle poate folosi doar cărți într-un format propriu. Apple poate „citi” aproape orice format text. În plus poate reda cărți care au incluse poze și prezentări video. I books de la Apple este de fapt motorul din spatele acestui device, pentru că pe lângă vânzarea propriuzisă mai aduce o sursă de venit în curtea Apple. Comisionul din vânzarea cărților.

Muzica. Ambele aparate pot reda muzică în diferite formate. Avantajul Apple este puterea Itunes care poate organiza, downloada, converti orice format audio și îl poate face utilizabil pe Ipad.


Tastatura Ipad-ul vine cu o tastatura virtuală de mărimea unei tastaturi normale. La Kindle există o tastatură mecanică de mici dimensiuni care face foarte dificilă scrierea curentă.

Dimensiunile și greutatea sunt destul de apropiate. Nu este un criteriu care să încline balanța în favoarea unua dintre aparate.

Software pe lângă OS 3.2 folosit pentru Iphone, Ipad-ul vine cu o versiune pentru touch al suitei  iWork apps, adică Pages, Numbers, and Keynote. Un fel de word, excell și Power Point dar regândite pentru touch screen. Kindle nu are nici un fel de soft propriu.  O mare noutate o aduce Apple, meniul contextual în aplicații și split sceen display-ul , adică un ecran diferit pentru portret sau landscape.

Design. nu există cuvinte aici. 10-0 pentru Apple.

Dacă facem o sumă a avantajelor , este fără putință de tăgadă un plus enorm în favoarea Apple/ Iar prețul este de 499 pentru Apple și 489 pentru Kindle DX. 10 dolari. Sau 140 dacă alegem un Ipad cu 3G.

Ipad-ul este un device care mai aduce un domeniu profitabil în curtea Apple. Vânzarea de cărți. Imaginați-vă volumul de carte cumpărat de 50-60 de milioane de utilizatori câți speră Apple să adune în 3 ani.  30 % din această sumă este profitul Apple. Cheltuieli? ZERO! Dacă mai punem în balanță și faptul că mai mult ca sigur, în promovarea, distribuția și creditarea Ipad-ului se vor implica și operatorii de telefonie mobilă, vorbim de un venit sigur fără nici un fel de cheltuială. Nici măcar de transport.  O foarte bună afacere. Care se adaugă în coșul în care mai avem App store (care la fel primește 30% din fiecare dolar încasat de dezvoltatorii de aplicații) și I tunes care adună 30% din banii proveniți din vânzarea de muzică și filme și închirierea de filme. Un aparat care aduce mai mulți bani după vânzare. Ce poți dori mai lmult de la o afacere?

Să combatem puțin și celelalte argumente ale cârcotașilor Apple.

Nu are multitasking. Ok. Nu are nevoie, pentru că aplicațiile sunt atât de bine proiectate încât nu ai nevoie de multitasking. Nici Iphone-ul nu are nevoie. De ce ar avea nevoie Ipad-ul? Același argument a fost adus și când s-a lansat Iphone-ul. Nu este nevoie de Multitasking. Eu unul nu am simțit nevoia niciodată. Pentru că accesul la internet sau o aplicație sau joc sunt instantanee, nu ai nevoie de aplicații care să ruleze în backround. De aceea lipsește și Flash-ul. Și pentru că multitaskingul nu e posibil, gradul de protecție al aparatului este maxim. Prefer să nu am multitask dar sa fiu sigur ca parolele, sau pin-ul de la credit cardul meu nu sunt copiate de vreun programel spion. Nu mi-e dor de troieni sau adware. Cred că nici vouă…

Nu are cameră. ok, se poate conecta foarte simplu o cameră, doar că nu îi văd rostul, mai ales când țin Ipad-ul în mână și inevitabil îl voi mișca foarte tare. Orice mișcare va face ca imaginea să fie de rahat. De aceea nu este cameră și se poate pune doar când e pe dock.

Ecranul care se murdărește. Pentru necunoscători ecranele de la Iphone și de la Ipad sunt realizate dintr-un material oleofob. Adică care nu reține grăsimea. Și vă rog să mă credeți pe cuvânt dar ecranul Ipone-ului meu e mai curat decât cel al laptop-ului Hp de la Birou. Unde toți clienții simt nevoia să îmi arate cu degetul pe ecran ce vor ei să facă.


Nu are stylus. sau creion. Pentru că este un ecran capacitiv este este foarte greu să folosești un pen. Aproape imposibil. Conștienți de acest lucru , inginerii de la Apple au regândit toate aplicațiile software tocmai pentru a putea fi folosite fără un pen. Dar cineva care nu a folosit un iphone pentru câteva zile poate emite un  asemenea argument. Și faptul că nu poți desena pe Ipod. Nu poți pentru că nu a fost făcut pentru asta. A fost făcut pentru a fi folosit acasă sau în concediu. Să te uiți la un film de pe net când stai în pat. Să cuitești o carte și să te uiți la poze. Să poți să primești un mai și să te joci. Nu este un tool pentru business. E un tool pentru divertisment. Și are toate carecteristicile pentru asta.

Nu are card. Se poate atasa unul cu un mic adaptor. Asta daca faci poze pe care vrei neaparat să le stochezi pe Ipad.

Memoria e prea mică. Nu este prea mică dacă nu piratezi muzică sau filme. Și pentru cei care nu sunt familiarizați cu filozofia Apple vă rog să înțelegeți că de fapt toate device-urile fincționează în rețea, iar stocarea e asigurată de hard disk-uri de 1 sau 2 Terra. Adică Time Machine… Nu se pune accent pe capacitatea de stocare a unui device.

Tastatura. Experiența de a tasta pe un ecran de la Iphone e deosebită și sunt sigur că foarte puțini vor prefera o tastatură mecanică. Pentru cei care totuși vor dori o astfel de tastatură se poate conecta una la dock.

Port HDMI. Nu are pentru că nu este un device HD. Dar are un adaptor VGA 1024 x 768 pixeli

Prețul prea mare pentru o ramă foto. Așa cum am mai spus e un device pentru acasă sau pentru timpul liber. Care poate face un slide show frumos când e pus la încărcat. Și care are 10 ore autonomie.  Dai 500 de dolari pe un device care face exact ce ai tu nevoie, nu are virusi, troieni și adware, nu ai nevoie să reinstalezi SO o dată la 3 luni, poți să il iei cu tine în parc sau în concediu.  Mai ai cu tine pozele.Și o  Și o mulțime de aplicații care îți fac viața mai frumoasă. Pentru mine umple un gol. Nu vreau să mai car după mine telefonul si laptopul. Sau vreau să citesc o carte stând în pat. Sau să văd un film. Sau să imi citesc mailul. Și să îmi las calculatorul la birou. Pentru mine device-ul ăsta e un semn clar că pot să trag o linie între afacerea mea și viața personală. Un lucru pe care noi românii nu prea știm să îl facem. Și poate de aceea suntem atât de caustici când vine vorba de un aparat care se adresează doar persoanelor din acest segment.


5 comentarii la „Ipad. My personal reasons.”

 1. Da sunt de iPad-ul este clar superior din multe puncte de vedere modelului Kindle DX. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa negam necesitatea multitaskingului care oricat ai spune este foarte necesar pentru cineva care foloseste un intens un astfel de device. Asta este valabil si pentru iPhone.

  Cat despre securitate si flash haide sa fim seriosi. Astea sunt gogosi vandute de Apple, este totul marketing. Eu am jailbrake pe iPhone de cand l-am cumparat. Nu pentru ca aveam nevoie dar pentru ca o data ce platesc 500 de euro pe un telefon care este al meu vreau sa-mi instalez pe el ce vreau eu si nu ce imi permite Apple. Nu am avut probleme de securitate si telefonul merge excelent mai mult de atat am aplicatii utile care pe AppStore nu erau disponibile si multe din ele nu sunt nici acum.

  La capitolul camera. Nu cred ca nimeni isi dorea camera ca sa-si faca poze. Acest gadget Apple avea potentialul sa fie un aparat de videoconferinta excelent. Probabil ca o sa si fie dar nu anul asta. La versiunea urmatoare daca prima va fi un succes, va aparea si camera video. Se potriveste perfect cu strategia de vanzari Apple.

  Apreciez faptul ca esti un fan Apple si ca promovezi compania si produsele acesteia dar doar pentru ca suntem utilizatori de produse Apple nu inseamna ca trebuie sa ne pierdem spiritul critic. Unele produse sunt bune altele au loc de a fi imbunatatite si alte sunt varza. Vezi Apple TV sau Pippin pentru produse Apple moarte din fasa.

  1. Nu vreau sa par absurb si incapatanat. Despre flash nu cred ca e asa mare chestie. Clar ca nu s-au inteles (Apple si Adobe). Iar pentru mine multitaskingul nu e necesar. pentru ce? Oricum nu am aplicatii pe Ipad care să necesite Multitasking. Mă uit la film. Ok. Citesc mail. Ok. Singura chestie care sigur poti sa o folosesti in backround e mp3 playerul.
   Lipsa camerei , iti repet, pentru mine e logica. vrei conferinta il pui in doc. unde ai camera. in rest daca il tii in mana nu o sa se vada nimic clar la camera aia. incearca sa tii in mana camera de la calculatorul tau. si vezi ce iese. Nu sunt fanatic. imi place device-ul si mi se pare un inlocuitor perfect pentru calculatorul meu de acasa. perfect. mail, muzica, poze, filme. atat.

 2. Probabil ca o parte din utilizatori se vor multumi si cu un device care nu are multitasking si posibilitatea de a vedea flash. Pe mine unul ma deranjeaza extrem de tare sa cumpar ceva care poate mai mult dar nu ii este permis din nebunia unor oameni de marketing. Pentru mine este util sa navighez pe net si sa scriu intr-un document in acelasi timp sau sa pot vorbi la telefon si sa am iWorks deschis sau sa am posibilitatea de a cauta in lista de contacte cand sunt in browser.

scrie! :)) simplu. cu contul de Wp, Fb sau Tw

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.