handicapul tinerilor secui.

Discursuri radicale, autonomie teritorială și  administrativă  pe criterii etnice. Școli în limba maghiară, licee și facultăți în limba maghiară și mai ales dreptul de  a folosi  limba maghiară în administrație și în sălile de judecată. Recunoașteți cererile? Le-ați auzit de atât de multe ori încât sunt sigur că le știți pe de rost. Toți liderii UDMR și ai celorlalte formațiuni politice ale etniei maghiare au repetat în mod continuu această placă. De ce? Păi în primul rând pentru că era exact ce vroiau să audă maghiarii din Secuime. Și era textul care aducea voturile, textul care îi menținea în funcție. Și pentru că lucrurile erau atât de simple așa zișii lideri nu s-au obosit să se intereseze de viața oamenilor care îi votaseră. Și cu atâtea promisiuni oamenii au uitat că de fapt trăiesc în România. Și ar trebui să învețe limba română. Pentru că majoritatea firmelor au nevoie de angajați care să știe să vorbească românește. Și uite așa tinerii de 18 – 20 de ani, care au dat bacalaureatul în limba română nu pot să completeze un CV. Decât în maghiară. Nu știu să vorbească vă dați seama că nu se pune problema să știe să scrie. Și ce fac după 12 ani de școală? Sunt nevoiți să facă cursuri particulare, pe bani grei, de limba română! Da prieteni, au ajuns să plătească să învețe limba română după ce au absolvit un liceu cu predare în limba română, pentru că nu reușesc să se angajeze. Nu vi se pare că oamenii aceștia, alimentați de un limbaj radical naționalist au ajuns să uite care le sunt nevoile primare și ideologic s-au  abandonat total oamenilor care îi conduc? Liderii lor politici nu fac absolut nici un gest pentru a-i ajuta, dimpotrivă îi încurajează să refuze să învețe limba română. Ungaria e la un pas de colaps, deci acolo nu se pot duce. Locurile de muncă s-au împuținat și foarte multe companii locale au închis porțile.  Singura salvare ar putea veni de la companiile din afara zonei majoritar maghiare. Doar că aceste companii nu angajează decât personal care vorbește limba română, pentru că au nevoie de oameni cu care să se poată înțelege!

Ce mi se pare interesant e că pentru prima oară electoratul de etnie maghiară a ieșit din linia trasată de eternii lideri. Deși li s-a cerut să voteze cu Geoană, marea majoritate a votat cu Băsescu. Poate pentru a le demonstra liderilor politici că încrederea de care se bucurau până acum s-a terminat. Asta e bine.

Dar totuși, cum facem să învețe și ei limba țării unde locuiesc? A României, adică!

0 comentarii la „handicapul tinerilor secui.”

  1. nu ma mai mir de tinerii maghiari. in vara, venind spre Baia mare din Tasnad, am trecut prin Satu Mare. nestiind pe unde sa o iau, dau sa o intreb pe o batranica. imi raspunde sec „nem tudom”. ce sa mai faci in cazul asta?

    1. Ai inteles gresit mesajul meu. Nu ma deranjeaza ce limba vorbesti tu. Deloc. Ma deranjeaza atitudinea politicienilor vostrii care insistă să fiți separați de restul țării pe motive etnice. Aveți mult mai puține opțiuni. Și astfel sunteți mult mai ușor de manipulat. Asta e părerea mea. Și știu 3 companii care nu au găsit tineri care să vorbească limba română. Deci nu au angajat personal din zonă. Au fost nevoiți să aducă oameni din restul țârii. Dacă pentru tine asta e un lucru bun, adică că nu vă găsiți de lucru pentru că nu știți limba română, atunci mie nu îmi rămâne nimic de spus!

scrie! :)) simplu. cu contul de Wp, Fb sau Tw

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.