Am rezolvat toate problemele lumii!!! Pe bune!!!

simcity4rushhourOrice om care vrea să ocupe o funcție este obligat să dea un examen. Am să las la o parte sectorul privat, pentru că acolo pot apărea alte situații. Vorbim despre oamenii angajați la stat. Sau bugetari cum  ne place noă foarte mult să îi numim. Este și normal să faci dovada unor calități sau a unui nivel de experiență la nivelul cerut de postul pe care dorești să îl ocupi. Nu discutăm aici despre lacunele acestui sistem și despre șmecherii care ocolesc sistemele de verificare. Ce încerc eu e să vă aduc în atenție e faptul că există o categorie de oameni care nu se supun acestor legi. Aleșii noștrii, fie că sunt politicieni fie că sunt candidați independenți, consilieri locali, primari, prefecți și subprefecți, senatori deputați, miniștrii, secretari de stat, președinți…Tot ce înseamnă funcție politică evită un minim de control înainte de numirea în funcție. Cu mici excepții avem parte de niște specimene care nu au nici o treabă cu funcția pe care o ocupă. Îi numim în funcție și apoi chiar dacă omul e o catastrofă trebuie să așteptăm 4 sau 5 ani ca să votăm un alt neputincios (sau ca un alt partid să își numească lipitorile în funcții) care o ia de la capăt. Nu cred că trebuie să exemplific un domeniu din România. Toate sunt la fel. Poate că învățământul și transporturile sunt exemplele cele mai clare. Dar toate domeniile sunt la fel. Absolut toate. Nu există în România un domeniu în care să putem nominaliza oameni care și-au făcut bine treaba. Poate BNR-ul. Dar ”poate”-le din față e intenționat. E prea multă politică și acolo. Unde n-ar trebui să fie.

Bun. Care ar fi soluția? Păi nu ar fi bine să dea oamenii ăștia un mic examen înainte? Mă veți întreba ce examen poate da un primar? Nu un examen. Îl punem să se joace pe calculator. Facem un joc care să simuleze o săptămână din viața unui primar. Cu toate situațiile care pot să apară. Există cel puțin un joc care face asta. SimCity. Dacă nu treci examenul te duci la coasă. Pentru președinte ar merge foarte bine un Civilization sau Rise of nations. Nu? Pentru fiecare am găsi un joc foarte apropiat de realitate care să ne dovedească că persoana respectivă se califică pentru jobul respectiv. Ar putea fi create simulatoare cu datele reale ale jobului pe care urmează să îl prestezi. Nu te descurci te dai la o parte. Există simulatoare pentru toate chestiile posibile, de ce  nu ar exista unul pentru primărie? Sau preșidinție? Sau ministerul Agriculturii? Că e mult mai ușor să simulezi o secetă de 2 ani pe calculator și să vezi cum se descurcă candidatul decât să te rogi la toți Dumnezeii să se întâmple vreo minune sau alesul despre care vorbim să se îmbolnăvească și să vină altul mai capabil.  Aviz programatorilor!

0 comentarii la „Am rezolvat toate problemele lumii!!! Pe bune!!!”

  1. nu ar fi mai simplu sa garanteze cu averea personala, asa cum fac toti gestionarii din mediul privat? ar mai fi asa o goana dupa functii?

  2. Super ideea, numai ca nu s-ar putea aplica la noi, din pacate. Astia ar fi in stare sa angajeze hacker, cracker, grey-hats, black-hats sa marsaveasca jocurile…

scrie! :)) simplu. cu contul de Wp, Fb sau Tw

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.