Doctore. Tu pleci, eu cui rămân?

stetoscopDacă aveți prieteni medici, veți constata că există două păreri vis a vis de plecarea la muncă în străinătate. Medicii care deja au prins aici un loc la robinetul de bani nu ar pleca în ruptul capului de aici. Și de ce ar pleca. Un medic  face  cel mai puțin 1000 de lei, ciubuc, pe zi. Ciubuc pentru cei care nu cunosc exact termenul înseamnă bani primiți la negru fără chitanță la care nu plătești impozite. Vei fi uimit cititorule dar nu e singura sursă de venit. Mai vin bani de la furnizorii de medicamente. Și nici ăștia nu sunt puțini. Mai contribuie si laboratoarele de analize care au contract cu doctorul respectiv, mai o farmacie, etc. Doctorii din această categorie nu pleacă. Că nu au de ce.

A doua categorie e cea a doctorilor care încă nu au prins loc la robinet și trăiesc muncind din greu. Și s-au hotărât să plece. Bun să plece. Dar am și eu o singură întrebare. Învățământul este gratuit în România. Dar gratuitatea aceasta presupune că , tu doctorule, când termini școala vei lucra în țara asta de rahat pentru a oferi ceva înapoi comunității care ți-a asigurat banii pentru studii? La americani sau engleji, unde vă tot înghesuiți să plecați, școala se plătește. Cu bani grei. Și de cele mai multe ori spitalele private plătesc studiile unor viitori medici cu condiția ca medicul să muncească un număr de ani la respectivul spital. Și plătesc mai mult de 20.000 de dolari pe an. Dar uite că a apărut o variantă mai ieftină. Iei medici gata școliți de la români. Că doar ei sunt destul de fraieri să îi lase să plece.

Nu polemizăm aici despre sacrificiile și viața grea pe care o are un medic în primii ani de viață. Eu consider că e un sacrificiu asumat. La fel ca la un preot.

Te-ai decis să faci asta pentru că vrei să ajuți oamenii sau pentru că vrei să faci o căruță de bani. Atunci taci din gură și îndură.

Ce vreau să rețineți e că ne-am vândut tot ce se putea vinde până acum. Și ce mai avem dăm gratis.

Eu consider absolut normal ca spitalul la care se duce să lucreze viitorul medic să plătească ministerului educației din România o taxă. Să zicem 25.000 de dolari. Cu banii ăștia noi putem asigura școlarizarea altui medic. Nu?

Un comentariu la „Doctore. Tu pleci, eu cui rămân?”

 1. Te citesc doar de vreo cateva zile si uite ca am ajuns aici. E un material din 2009. A curs ceva apa pe Somes de atunci. Oare mai ai aceeasi pozitie? Nu, nu sunt medic.
  Hai sa nu ne limitam numai la medici. Ma duc cu gandul la un inginer sau un economist. Hai sa vorbim de toti cei cu pregatire superioara.
  Si pun urmatoarea intrebare: taxele parintilor lor cine li le returneaza? Ca doar scoala lor e platita de ei. Le da cineva banii inapoi?
  O sa-mi vorbesti de contractul social in urma caruia noi platim parintilor si copii nostri ne platesc pe noi. Dar oare nu noi suntem cei care ar trebui sa ne ingrijim ca ei au de unde sa plateasca? Nu noi suntem cei care terbuie sa veghem la „integrarea lor in campul muncii”?
  Sansa sa lucreze in domeniul in care au studiat cine le-o ofera? Nu mai vorbesc de un mediu de lucru fara pile, materiale, posibilitatea dezvoltarii profesionale etc. Cine le ofera o sansa reala? Vorbesc de echilibrarea balantei. Talerul lor cine si cu ce il incarca? Noi ne tinem de contractul asta social? Partea noastra o respectam? Nu, ergo contractul devine NUL.
  Din ce sa traiasca omul ala daca are norocul sa prinda un job? Din una mie lei? Cat costa o asigurare de malpraxis? Cat costa o chirie? Cat costa un abonament la autobuz sau chiar o bicicleta?
  Sa presupunem prin absurd- imi place metoda asta a reducerii la absurd- ca tinarul va pleca sa munceasca la tara. Ca si asa e o poveste intreaga. Exista joburi in mediul rural? Ziceai de medici- crezi ca vreun medic de familie din rural isi va imparti portofoliul de babe? Ar fi nebun! Ok, ca generalist poate s-ar mai descurca in zone izolate. Mai o ou, mai o lapte, mai o porc.. merge.
  Da’ restu?

  Daca tu, ca stat, nu reusesti sa integrezi tinerii si sa le oferi EXACT ceea ce au ei nevoie, nu te astepta la loialitate.
  Ziceai de taxa de 25000 de EUR. LOL. Urasc expresiile de MIrc dar o mai zic o data: LOL. LOL. LOL.LOL. Tot ce vei obtine e o noua teava din care sa suga draga noastra clasa politica. Nu ar descuraja nici plecarile si nu ar face nici dreptate in sensul pe care ti-l doresti si tu si poate si altii. Ar fi doar o noua „tzatza”. O infuzie de bani proaspeti pentru buzunare demult dedulcite la banul public. :))
  Na, hai noroc.
  off-topic: Scrii fain, zici fain. (cateodata :D)

scrie! :)) simplu. cu contul de Wp, Fb sau Tw

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.