Birdproof plane! or Avioane rezistente la păsări!

barza

Ați văzut, bănuiesc, știrea cu avionul care transporta echipa de fotbal Dinamo și care a lovit o barză.  A fost pe toate siturile si televiziunile. nu despre asta vreau să vă vorbesc.

Pe mine m-a frapat o altă chestie. Cum e posibil ca o pasăre să distrugă un avion?

Băi fraților, s-au inventat materiale care pot opri un glonț. Un glonț care raportat la suprafața de impact are o forța de 10 ori mai mare decât o barză în zbor. O vestă care costă 300 de dolari poate opri un glonț și până acum nu s-a gândit nimeni să facă ceva ca o barză sau o pasăre să nu distrugă un avion.  Păi nu vi se pare absolut aberant? Sute de oameni pot muri dacă apare vreo pasăre în drumul avionului. Avioanele militare nu au problema asta. Că sunt prea scumpe și acolo nu poate nimeni să  justifice pierderea unui avion după impactul cu o pasăre. La avioanele civile problema se pune altfel. Care e probabilitatea ca o pasăre să lovească avionul. 1 la 1000? 1 la 10.000? Nu merită efortul!

Ca să fac o paralelă la începutul automobilismului un studiu a relevat faptul că la 18 Km/oră la un impact frontal conducătorul auto putea să moară.

Cel mai mare producător de automobile din acele timpuri, Ford, a făcut repede un calcul. Ca să modifice toate mașinile trebuiau să cheltuiască vreo 10 milioane de dolari. Ca să despăgubească victimele accidentelor ar fi trebuit să cheltuiască cu 1000 de dolari mai puțin. Au ales să nu modifice mașinile. Pentru 1000 de dolari. Atât valora viața a câtorva mii de americani în registrele contabile ale companiei Ford.

Acum că ați înțeles cum funcționează sistemul putem să facem un pariu că și la avioanele civile raționamentul e exact la fel? Probabilitatea de a lovi o pasăre e atât de mică că nu merită să cheltuim bani în plus. Ei aici ar trebui să intervină cineva. Dacă există o posibilitate de 1 la un miliard să se întâmple ar trebui să se facă ceva în direcția asta.

Mai am o întrebare. Stiți câte avioane s-au prabușit pentru că diverse chestii au intrat în motor? Chiar și păsări. Proiectanții de motoare au îmbunătățit aceste motoare și ne asigură că impactul cu un obiect mic nu poate provoca nici un fel de daune. Numai că se întâmplă. 

Dar de ce nu se acoperă motorul cu o plasă? Că și bunica mea dacă nu vroia să iasă găinile în grădină punea o plasă de sârmă. Adică la motoarele de avion nu se poate? Sau cresc costurile prea mult?

Nu se spune într-un comunicat că păsările nu pot fi controlate. Și că fenomenul de ”birdstrike” e des întâlnit. Păi faceți avioanele mai rezistente. Sau montați o mitralieră ca la avioanele din al doilea război mondial. Că mor niște oameni nevinovați care vă plătesc să îi duceți vii și nevătămați la destinație.

Poza am luat-o de aici. In caz că vă interesează.

scrie! :)) simplu. cu contul de Wp, Fb sau Tw

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.