Nu dau nici un ban pentru nici un copac!

Văd în ultima vreme mai multe campanii pentru reâmpădurirea unui deal sau munte. M-am născut într-un oraș care era înconjurat de munți și păduri și am asistat la îmbogățirea unor gherțoi umflați care aveau gatere. Nu vorbesc aici de banii pe care îi făceau,de influența pe care puteau să o aibă sau de sprijinul politic mai mult decât evident de care beneficiau, că nu asta e problema aici.

Vă vorbesc aici de banii pe care o regie silvică îi încasează la fiecare licitație de material lemnos.

Ca să aveți o idee cât de mică despre ce vorbim, regiile din zonele muntoase fac profit de 120 – 130 de milioane de lei (3,7 milioane de euro la nivelul anului 2007). Profit! După ce cumpărau jeepuri, plăteau salarii absolut aberante angajaților, construiau cabane de 5 stele cu circuit închis  în creierul munților, susțineau campanii electorale, sponsorizau organizații nonprofit și tot mai făceau profit de milioane de euro.

Am uitat. Au cumpărat și un tanc nu mai rețin în ce județ. Pe care l-au vopsit portocaliu și îl țin într-un depozit de 3 ani.

Păi dacă mă întrebați pe mine banii ăștia sai măcar o parte din ei ar fi trebuit folosiți pentru reîmpădurirea imediată a suprafețelor exploatate. Pe Wasser (e un munte lângă Vișeu de Sus) erau vreo 5 pepiniere foarte mari. Nu știu situația lor exactă dar acum câțiva ani erau în paragină. De ce? Că suntem fraieri și mai devreme sau mai târziu, emoționați de vreo reclamă sau speriați de perspectiva unui viitor fără copaci pentru copii noștrii vom plătii noi și pentru copacii ăștia.

Păi fraților de ce trebuie eu să plătesc un copac pe care voi l-ati vândut și ati cheltuit banii? De ce nu împădurește regia silvică? Sau de ce nu împăduresc zonele distruse cei care au beneficiat de lemnul din zonele respective?

Nu v-ați săturat să plătim pentru Bancorex, Fni, Rafinării și alte țepe? Acum trebuie să plătim și pentru copaci?

Decât să cheltuiți banii pe reclame emoținante mai bine a-ți face o campanie să propunem o lege care să-i oblige pe cei care au ras jumătate din pădurile țării să înceapă imediat să le reîmpădurească. Suntem câteva sute de mii de  oameni pe bloguri și ca să propui o lege ai nevoie de mult mai puține semnături. Nu cred că există vreun blogger care să vă refuze și a-ți obține rezultate mult mai bune fără să cheltuiți un leu? Sau și reclamele sunt din fonduri europene?

Decât să plătim ca proștii nu ar fi bine să începem să fim solidari și să punem adevărații vinovați să plătească?

3 comentarii la „Nu dau nici un ban pentru nici un copac!”

  1. corectati aici, ” a-ti „… trebuie legat:

    Decât să cheltuiți banii pe reclame emoținante mai bine a-ți face o campanie să propunem o lege .

    ok?

scrie! :)) simplu. cu contul de Wp, Fb sau Tw

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.