Presa a 4-a putere in stat. Blogul?

Presa a 4-a putere în stat. Foarte des uzitată această expresie.  Aceasta și independența presei. Bostanul a crăpat în seara zilei de 9 Martie când pe Realitatea am putut urmări o etalare de forțe a trioului de aur Patriciu-Vântu-Voiculescu. Care pentru cine scrie, care împotriva cui scrie și concluzia subliniată de nenumărate ori că deși ziariștii sunt plătiți de acești oameni ei sunt independenți. Cum poți fratele meu să susții că ești profesionist când acum 3 luni dai cu zoaie într-un om ca după ce se încheagă o alianță să revii și să îi ridici osanale. Păi ăsta e jurnalism independent? Ești profesionist că trebuie să fii profesionist să o întorci ca la Brăila, dar nu ești nici o clipă independent.

Sunt mult mai credibile blogurile scrise de oameni care nu primesc salariul de la ”moguli”, și pe care când îi citesc nu sunt nevoit să caut trustul de presă unde a apărut articolul. Dai un ochi pe blog și eventual te mai uiți la bannerele de reclamă.

Numai că aici e o singură mare problemă. Ai o știre beton. O pui pe blog. Află persoana sau persoanele implicate. Și încep să râdă:

– Ce-a făcut, mă? M-a pus pe blog? Păi mai bine mă zicea lu’ mama!…

Pentru că ăsta e adevărul. Dacă îl pui pe blog sau îl zici lu’ măsa cam atât rezolvi. Blogul a câta putere e în stat …?

0 comentarii la „Presa a 4-a putere in stat. Blogul?”

 1. Pingback: Blogul a câta putere e în stat? « Picătura chinezească

 2. Hai să-ţi spun ce putere poate avea un blog. Să-ţi arunce viaţa în aer. Am un caz concret. O colegă şi prietenă a mea, bloggeriţă, s-a apucat să-i miştocărească mai întâi şi apoi să semnaleze abuzuri şi nereguli din sistemul în care lucrează. Ştie multe, are 17 ani de „sistem” şi pur şi simplu i s-a umplut paharul. Nu numai că nu s-a întâmplat nimic pozitiv, a început să fie târâtă în comisiile de disciplină, i s-a diminuat salariul şi urma să fie dată afară. N-a mai rezistat şi şi-a dat demisia. Sigur că toate abuzurile semnalate de ea sunt perfect reale. Ce-a făcut Statul, în loc să verifice şi să ia măsuri? A căutat să-i astupe gura. Ce-a făcut presa? Nimic, că nu dă nimeni banul ca să scuturi baronii locali. La nivelul acesta, de feudă, omerta fucţionează perfect. Aşa că blogurile, cum or fi ele, cu n-or fi, sunt singura oază de normalitate din comunicarea românească.
  Te felicit pentru articol, ai pus degetul pe rană.
  Dacă ne-am organiza şi ne-am face un sindicat, altfel ar sta treaba. Aşa… suntem fiecare pe cont propriu.

  1. Vreau să îți mulțumesc pentru comment. Ai dreptate in ideea cu sindicatul. Numai că nu văd pe cineva capabil să unească atâtea caractere diferite și mai ales independente sub o singură umbrelă.

 3. depinde de situatie, apropo de pusul pe blog.. pana la urma e o metoda foarte buna de a lansa magarii in domeniul public fara sa-ti asumi, automat, si responsabilitatea pentru ele. din punctul asta de vedere blogurile sunt instrumente foarte bune de comunicare.

  1. Dacă am folosi o formulă pentru a defini ”măgăriile” nu crezi că ar exista o probabilitate de a cenzura anumite știri? Sau păreri persoonale?

 4. Depinde. Dacă blogul este la nivel de jurnal personal sau gazetă de perete, nicio putere. Dacă reuşeşte să creeze ştiri de presă sau evenimente, e posibil să se apropie de puterea presei scrise.

 5. de regula un simplu blog nu poate acoperi multe zone de interes asa cum o face presa, decat daca este apendicele unei forme de media sau este redactat de o persoana ce se bucura deja de popularitate

  Asta asa in mare !

  1. Postul meu era retoric. Știri apărute în ziare de mare tiraj și dezbătute pe televiziuni la ore de mare audiență nu produc nici o schimbare, nu cred că ar fi mai eficiente publicate pe bloguri. Indiferent cât ești de popular… Iar apartenența la una din formele de media a unui blog nu aduce un grad de subiectivism?

scrie! :)) simplu. cu contul de Wp, Fb sau Tw

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.