De ce te-aș iubi Românio?

lmaCa să încep cumva articolul ăsta (că-l tot încep de vreo 3 ore) trebuie să-ți spun, Românio, că nu te iubesc. Da, știu că sună aiurea, știu că avem o relație veche și că  discuția asta vine așa, cumva abrupt… Dar era cazul. Adică, cumva, în adâncul… chestiei ăleia careia  o să-i spunem ”inimă” trebuie să fi simțit tu ceva… Doar că nu cred că ți-a păsat…

Da, e de căcat să-ți spun chestia asta de ziua ta, dar iată că acum mi-am făcut timp. Plus că au fost niște declanșatori…

Să fim foarte bine înțeleși  vreau să avem o discuție rațională, ca între adulți.

Adică o să-ți spun exact ce ai făcut greșit. Nu îți spun ce aș fi așteptat de la tine. Că nu cred că s-ar schimba nimic între noi. E prea târziu…

Să încep cu școala. Care trebuia să fie gratuită și la care căram bani în fiecare lună, pentru diverse chestii, că era comunism și aveam alte priorități ca nație. Mai căram și lemne, iarna, pentru că prioritățile ne luau și banii de încălzire. Și curentul în fiecare seară și mâncarea din magazine. Ce aveam din plin, era bătaia, de la o gașcă de profesori, cărora trebuie să le recunosc că erau foarte creativi. Adică fiecare te bătea în ritmul și-n legea lui. Nu tot timpul. Se opreau când îți rupeau câte un os sau când leșinai.

Apoi cu pensia de urmaș pe care o meritam pentru că am rămas orfan la 17 ani, dar pe care ai hotărât să nu mi-o mai dai după un an, deși legea te obliga să mi-o plătești până la 25 de ani dacă eram student. Și io eram. Dar tu ai decis că nu e cazul.

Sau să vorbim, Românio, despre cum ți-ai bătut joc de mama mea, care ți-a plătit taxe timp de 50 de ani și căreia nu i-ai dat nici măcar un leu când s-a operat la ochi și pe care ai umilit-o când s-a îmbolnăvit de cancer, obligându-ne pe mine și pe surorile mele să plătim pentru fiecare injecție, pentru fiecare medicament și pentru femeia care făcea curat prin spital. N-ai uitat, totuși, să ne iei taxa de urmaș, în avans…

Poate ar  fi bine să-ți aduc aminte că m-ai învățat că justiția funcționează nițel ciudat aici, adică dacă eu am dat un client în judecată pentru daune am pierdut, dar când un furnizor care îmi vânduse o marfă stricată m-a dat în judecată, fix același judecător m-a obligat să-i plătesc daune. Sau să-ți mai amintesc de procesul cu TBI în care 2 experți au dovedit că am fost înșelat, și tu, Românio ai decis că nu am dreptul la nici o despăgubire.

Să mai amintesc, Românio, în trecere cum m-ai tratat când o firmă mare, italiană m-a băgat în faliment și am pierdut tot ce aveam. Adică să-ți amintesc cum lichidatorii și executorii tăi m-au hăituit ca pe un infractor, doar pe mine, fără să recupereze nici măcar un leuț din soldul de miliarde pe care îl aveam de recuperat?

Sau să-ți mai spun, Românio, că atunci când am făcut diabet m-ai ținut la o coadă de 3 ore ca să mă înscriu într-un registru penibil, doar ca să mă obligi în fiecare lună să mai stau 5 ore la o altă coadă, ca să îți mai aduc o adeverință că nu am murit și că nu m-am vindecat. Adică să mă obligi, finuț, să nu mai cer pastilele alea de 200 de lei, pe careerai obligată să mi le dai gratuit. Adică  să le plătesc din buzunar și să-mi văd de treabă.

Sau să-ți aduc aminte că nu avem drumuri, că nu pot să-mi înmatriculez mașina cu care am umblat 7 ani, pentru că trebuie să dau 7200 de lei taxă de mediu? Că nu ne dai banii la timp, că nu ne asiguri un mediu de afaceri competitiv și corect, că nu ne ajuți, că mai mult ne încurci, că taxele sunt prea mari, că e plină țara de politicieni corupți, putred de bogați pe care nimeni nu-i întreabă de sănătate? Să mai zic Românio?

De asta nu te iubesc!

Și nu ți-aș fi spus nici anul acesta, dar m-a luat cu grețică când am văzut politicienii cum te gratulau și te felicitau astăzi. Și, îmi pare rău că îți dau eu vestea proastă, nici ei nu te iubesc…

S-ar putea să fie niște oameni, inimoși care să o facă, totuși. Inexplicabil…

15 comentarii la „De ce te-aș iubi Românio?”

  1. Ni la el, ma! Pentru divortul de parata asta se sta la coada, domnu’! De ani buni chiar. Si apari mata’, ase, din senin si te bagi in fata. Mno, treci usurel inapoi si fircaleste-ti numele pe lista de asteptare! Sau, un alt punct de vedere: noi ne-am ales-o (ca amu ne putem alege tara, nu e ca pe vremuri, cand sedeam cu ea cu forta), noi ne-o tinem plina de paduchi (aia de care zisasi mai sus) si tot noi o param, de parca or plecat paduchii singuri de undeva, vreodata!

  2. Presupun ca din atata ne-iubire nici nu votezi pe 11.
    Nu de alta, dar n-as vrea sa-mi stabileasca mie viitorul cineva care nu face diferenta din Patrie si sistem!
    In rest, ce sa zic: emigratie fructuoasa!

      1. Iti doresc o votare lucida!
        In postul tau sunt multe enormitati usor demontabile. Taxa trimestriala la scoala era 10 lei, cat un pachet de Snagov! De elevi cu oase rupte si lesinati de bataia profilor, io unul n-am vazut-auzit-constatat!
        Da, am luat si eu flori de plastic la palma de la invatatoare, dar, heloo: lesinuri….pe bune? Te-ai scolit la Birkenau?
        Despre sistemul de sanatate, a fost -este-si va fii ineficient atat timp cat timp nu adoptam ceva care chiar merge-cel canadian, finlandez, norvegian!

        Deci , La multi ani Romanie, oriunde te–ai afla!

  3. Nu sunt de acord cu tot ce ai scris…nici nu știu cum să-ți spun pentru ca nu ți-ai semnat „pamfletul „. Însă pot să-ți spun de ce nu sunt de acord: în primul rând cred ca ai exagerat nițeluș dar nu cred ca ai făcut-o cu răutate ci de dragul artei de a scrie. Am făcut și eu școală pe vremea aia și profesorii nu te băteau până leșinai ci doar te băteau: la palma cu rigla, îți lungeau urechile sau îți smulgeau perciuni. Mai mult, eu îmi amintesc ca școala chiar era gratuită pe vremea aia! Acum nu mai este! Și îmi aduc aminte ca pe vremea aia chiar se făcea carte: ori de frică ori de rușine dar se făcea spre deosebire de vremurile actuale unde trei dintre promovați sunt analfabeți. Și ar mai fi multe de corectat la afirmațiile tale însă mă opresc aici. Cat despre ce ți-a făcut România ție, am o veste proasta: nu EA ți-a „făcut” ci sistemul pe care l-au creat românii adică locuitorii României poartă toată vina dezamăgirii tale și nu numai. România este o țară frumoasă, demna de iubire însă batjocorita de cei „fără sentimente”. Cred ca ar fi fost mai corect sa spui ( asta dacă îmi permiți sa te corectez) ” iată de ce nu va iubesc românilor, politicienilor, sistemule de doi lei!” …cam așa ceva as fi spus eu. În schimb felicitări pentru stil și pentru faptul ca ai scris corect gramatical! (vezi dacă ai învățat ” pe vremea aia”?) 🙂

    1. Deobicei nu ma bag in discutie dar acum nu ma pot abtine. Am fost si eu la scoala tot pe vremea aia si iti dau dreptate: profesorii nu te bateau pana lesinai, doar iti rupeau vreo mana sau un picior(mie mi-a rupt mana profesorul de sport – educatie fizica se numea- pentru ca nu am reusit sa sar peste „capra”, cand m-au luat cu salvarea au spus ca am cazut in pauza ), scoala era gratuita – iti amintesc ca termenul „fondul clasei” era primul cuvant care se rostea la prima sedinta cu parintii din an. Despre invatat ce sa mai spun, clase cu cate patruzeci de elevi, teme copiate pe hol in pauze si profesori penalizati daca lasau corigenti – ca de repetenti nu se punea problema – „omul nou” se pricepea la toate, Sunt convins ca daca am fi dat acum bacul nici zece la suta nu am fi reusit, stau dovada exercitiile la matematica ale copiilor si nepotilor de clase primare pe care cu greu le rezolvam, poate tu esti vreun geniu, eu nu am niciun vecin care sa se descurce cu ele.
      Si cu locuitorii Romaniei poti sa o lasi mai usor, daca la vot pe cine sa alegi? daca vezi ca toti fura si sunt corupti, daca nu mergi la vot au grija sa voteze ei pentru tine…. eu vad emigrarea ca pe unica solutie. Sa le plateasca asistatii sociali care-i voteaza salariile, pensiile babane si impozitele pe care le tot ei le baga in buzunar prin interpusi
      …hai ca m-am lungit prea mult

  4. Ca tot romanul care se respecta trebuie sa comentam tot ce citim, sa „indreptam” orice parere care nu corespunde cu a noastra, sa contrazicem orice, chiar si experientele de viata traite de altii, ca si cand am fost acolo…. Doare cand esti atotstiutor? Cititi si treceti mai departe, e dreptul fiecaruia sa iubeasca sau nu. TOLERANTA ZERO, mai pomenim si biserica, am luat-o aliat, suntem de partea buna…Vad ca, desi am facut scoli diferite, am iesit la fel de needucati.

  5. sunt curios ce anume te face sa alegi sa ramai in continuare in genul asta de tara.
    punand in balanta toate cele relatate, orice om care tine la viata lui (fizica, psihica) tre’ sa paraseasca urgent o tara precum cea descrisa.
    dar probabil exista o explicatie, nu ?

      1. pai si de atunci cat a trecut ? ca presupun ca nu mai mult de 1 an.
        ai uitat ca voiai sa pleci ?
        nu mai vrei sa pleci, te-ai razgandit ?
        atunci a aparut ceva care te-a oprit, inteleg.
        dar azi, ce te opreste ?

      2. eram cu bagajele facute. aveam acolo un loc de munca. aveeam niste bani in buzunar pentru cateva luni… eh… toate s-au dus. cancerul costa mult in tarisoara…

  6. da, inteleg ce zici, erai pregatit, erai pe picior de plecare.
    dar acum, ce te opreste ? banii ? asta inseamna ca nu ai renuntat sa pleci si de fapt acum strangi bani sa pleci iar.
    sau… ?

scrie! :)) simplu. cu contul de Wp, Fb sau Tw

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.