Pentru că e luni seara, mi-am permis să mă răsfăț cu o mâncare ușoară. Niște slănină afumată cu un pic de brânză telemea , 3 ouă fierte tari și niște ceapă.
Și m-am gândit că ar fi o ocazie excelentă să testez palincile pe care le primisem în acest an și care stăteau în cămară în condiții perfecte de umiditate și caldură…
Am desfăcut prima sticlă. Era o palinka de Maramureș din 2010, de prune, denumită și doi ochi albaștri… Culoare galbenă, limpede, cu un buchet fructos și cu o aromă ”bombastică”… Se simte foarte tenta untoasă, lemnoasă, cu note evidente de vanilie, cu gust rotund, aciditate domolita si post-gust mediu. O horincă bună de 55 – 60 de grade, care poate fi servită cu orice ocazie.
Apoi am trecut la a doua sticlă, o pălinkă de Zalău , primită de la socrul meu, un cupaj de prune și pere din 2012, are o culoare rosie-caramizie, a carui nas mi-a amintit de fructe negre evoluate (supra-coapte, poate chiar dulceata), vanilie, caramel, ajungand pana la miere poliflora. In gura, horinka aluneca rapid, nici urma de taninuri iar aciditatea e mai mult decat prietenoasa. Doar 45-50 de grade, categoric o varianta preferată de femei.
A treia și cea de pe urmă este o pălinkă de mere de Bistrița din 2011, un nas destul de alambicat, interesant de descoperit. Gustul are cam tot ce-i trebuie: taninuri, aciditate, structura, corp mediu, fruct… Doar finalul e stirbit de o usoara amareala de visina putrezita . Tăria de 35-40 de grade o face perfectă pentru petrecerile de adolescenți…
No hai ma ca Bistrita-i fruncea!
:)) , o joaca de copii.
Să nu vorbim de pălinca de Gurahonţ! Campioană!
Sper sa nu citeasca acest comentariu, morosenii extremisti… :)))
No bine , no ! Să-ţi fie de bine ! 🙂
Horinca de Maramures rulezzz suprem! E fapt cunoscut si devedit. Si nu se numeste palinca, sau palinka, nici tzuica ! ”Horinca” ,singura denumire acceptata in Maramures. Clar? 🙂
45 – 50 de grade preferata de femei ? De unde esti omule ?
din maramures. viseu de sus.
Horinca cea mai buna e intre 50-52 de grade. La 52+ grade e prea tare, se pierde din gust si savoare. Dar depinde si din ce poama e facuta. Za best of za best ( parerea mea ) e de prune negre 😉