Voi degustati vin, noi degustam…

tuiciPentru că e luni seara, mi-am permis să mă răsfăț cu o mâncare ușoară. Niște slănină afumată cu un pic de brânză telemea , 3 ouă fierte tari și  niște ceapă.

Și m-am gândit că ar fi o ocazie excelentă să testez palincile  pe care le primisem în acest an și care stăteau în cămară în condiții perfecte de umiditate și caldură…

Am desfăcut prima sticlă. Era o palinka  de Maramureș din 2010, de prune, denumită și doi ochi albaștri… Culoare galbenă, limpede, cu un buchet fructos și cu o aromă ”bombastică”…  Se simte foarte tenta untoasă, lemnoasă, cu note evidente de vanilie, cu gust rotund, aciditate domolita si post-gust mediu. O horincă bună de 55 – 60 de grade, care poate fi servită cu orice ocazie.

Apoi am trecut la a doua sticlă, o pălinkă de Zalău , primită de la socrul meu,  un cupaj de prune și pere din 2012, are o culoare rosie-caramizie, a carui nas mi-a amintit de fructe negre evoluate (supra-coapte, poate chiar dulceata), vanilie, caramel, ajungand pana la miere poliflora. In gura, horinka aluneca rapid, nici urma de taninuri iar aciditatea e mai mult decat prietenoasa. Doar 45-50 de grade, categoric o varianta preferată de femei.

A treia și cea de pe urmă este o pălinkă de mere de Bistrița din 2011, un nas destul de alambicat, interesant de descoperit. Gustul are cam tot ce-i trebuie: taninuri, aciditate, structura, corp mediu, fruct… Doar finalul e stirbit de o usoara amareala de visina putrezita . Tăria de 35-40 de grade o face perfectă pentru petrecerile de adolescenți…

NO! am gătat tătă horinka…

 

 

 

 

9 comentarii la „Voi degustati vin, noi degustam…”

  1. Horinca de Maramures rulezzz suprem! E fapt cunoscut si devedit. Si nu se numeste palinca, sau palinka, nici tzuica ! ”Horinca” ,singura denumire acceptata in Maramures. Clar? 🙂

  2. Horinca cea mai buna e intre 50-52 de grade. La 52+ grade e prea tare, se pierde din gust si savoare. Dar depinde si din ce poama e facuta. Za best of za best ( parerea mea ) e de prune negre 😉

scrie! :)) simplu. cu contul de Wp, Fb sau Tw

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.