Master Chef – filiera franceza

le-mille-feuille-10753928rqiqe_2038Anul trecut în vară am fost în Paris. Am stat la un hotel unde aveam fix 5 posturi de televiziune. Toate în franceză. Francezii nu dau 2 franci (simțiți ironia…?) pe televiziune. Spre deosebire de ei, eu mi-am format un reflex de pe vremea lui Ceaușescu să mă uit la televizor înainte să mă mă culc. De obicei caut știri, dar dacă nu e de unde… mă uit și la un concert de … sau la un film cu…

Deci cum ședeam eu în camera de 3 stele la preț de 5 (am o părere destul de proastă despre modul în care sunt tratați turiștii în Paris) butonam frenetic cele 5 canale de Tv pe care le aveam la dispoziție. Și dintr-o dată am dat de Mastef Chef ediția franceză…

Nimic desebit, formatul e același, lucru pe care sper că îl bănuiați, pentru că e o emisiune care se cumpără de la același producător…

Normal că m-am uitat. În primul rând pentru că era înainte de culcare și în al doilea rând pentru că vroiam să văd cum arată emisiunea într-o țară cu o bogată tradiție în domeniul culinar. Asta a sunat un pic plastic, dar… mă știți că-s 65% inginer…

Așa cum mi-e norocul era un episod în care trebuiau să elimine niște concurenți, și proba era o prăjitură foarte renumită în Franța și care se numește Mille Feuille. Adică 1000 de foi. O prăjitură care e de prin 1650. Și așa cum urma să aflu, o prăjitură extrem de greu de făcut. Pentru că cel care a prezentat produsul spunea că poți să faci această prăjitură într-un singur fel bine și în 1000 de feluri greșit… Orișicât… sau ”de toute façon” cum zic ei… Deci seară, eu, tv, prăjitură… Cum să nu te uiți? 🙂

Erau 3 oameni în juriu. Niște profesioniști.  Nu insist, dacă aveți dispoziția puteți intra aici și veți afla ce isprăvi fac oamenii în zilele lor libere…

Vreo 30 de candidați s-au chinuit 2 ore să facă prăjitura pe care o aveți în imagine și a cărei rețetă o găsiți aici.

5 sau 6 au fost penibili. Da penibili rău. Vreo 10 au fost okeișh. Și restul, tot vreo 10, au fost la înălțime.

De ce v-am spus toată povestea asta? Pentru că timp de 2 ore nimeni nu a fost jignit. Nimeni nu a ridicat tonul, nimeni nu a spus un singur cuvânt nepotrivit despre o altă persoană. Înțelegeți? Nimeni! Toată lumea a fost amabilă, a zâmbit și mai ales s-au ajutat unii pe alții. Era atâta bun simț în emisiunea aceea că mi-a sărit somnul! Cum așa? Nici un scandal, nimic…?

Ei, zic, eu, las că vine juriul și fac ei un pic de scandal… Sanchi. Ăia râdeau, făceau glume… explicau oamenilor ce au greșit, lăudau unde era cazul. Dar totul cu zâmbetul pe buze. Incredibil! Parcă eram într-o piesă de teatru absurd. Cum fac ăștia emisiunea asta? Nu e ca la noi? Adică nu trebuie să se certe lumea?

Și astăzi văd promo la Master Chef sezonul 2 Romania.

25 de secunde de mizerii, împinge tava, otravă, mâncare aruncată pe jos, urlete și batjocură.

Ăsta e formatul adaptat pentru România. Și mi-am amintit cum se turnau unii pe alții, cum se jigneau, cum o filmau încontinuu pe Tipa aceea, nu-i voi rosti numele, să nu cumva să se piardă vreo bârfă sau vreo replică jegoasă. Pentru că asta cere publicul din România. Can-can. Ură și invidie. Și mojicie.

Și nu pot să nu mă întreb: Cum de în alte țări se poate? Cum trăiesc televiziunile fără mizerii, bătăi de joc și penibil? Cum?

P.S. după ce răspundeți la întrebarea de mai sus… vreau să fac o mărturisire: a doua zi am intrat în primul magazin de profil și mi-am luat o prăjiturică din asta… o noapte întreagă m-am gândit la ea … Superbă… Ca și Master Chef. Cel din Franța… nu …

13 comentarii la „Master Chef – filiera franceza”

  1. Welcome to Balkania :)) … asa trebuie infipt la granita cu Ungaria! Thew land of choise :)) of corse si pe fundalul sonor o melodie de-a lui Costi Ionita cu Andrea oricare :)) . Glumesc… e normal daor de la noi din balcania au plecat cele doua razboie mondiale ce a distrus increderea intre omeni pe o perioada nedetrminata si totusi tot noi am dat si speranta: democratia… asa firava cum o fi ramas de dupa razboie… Romani sunt fundul balcanicilor… francezii sunt mai domnisoare asa… mai machiati la sentimente dar si cand izbucnesc, he he tot oameni sunt… stiu, asa sunt construite adevarulile pe mocirla impresiilor imediate mai mult sau mai putin apropiate temporal…

  2. Eu stii ce cred? Cred ca romanii au luat de fapt licenta la doua emisiuni: Master Chef si emisiunea lu Gordon Ramsey cu mare frecventa de injuraturi.
    Lasand gluma la o parte am observat ca aproape orice emisiune, telenovea, etc la televiziunile romanesti au oameni care se cearta.

  3. … e greu sa intelegi fineturile, atat timp cat spartul de seminte e cel mai complicat lucru din viata ta. Sincer nici n-am televizor acasa, nu ii gasesc utilitatea, mai ales acum ca gasesti tot ce vrei pe net. Ma mai uit odata la 2 saptamani la stirile de la 19, sa vad ce probleme mai intampina tarisoara asta minunata… In afara de 2,3 meciuri si cateva documentare chiar nu ai la ce sa te uiti la TV, ideile principale pe majoritatea canalelor romanesti e circul, fara sens, fara logica… doar circ sa fie, invitati mai agramati ca un analfabet functional din clasa a 4a, fara pic de logica, fara bun simt… eventual placut la aspect dupa 100 de operatii estetice sau tinere promitatoare in ale dansatului la bara/poala… Televiziunile striga ca asta cere publicul, publicistii platesc reclame pentru ca e mare rate-ingul… dar din pacate nimeni nu da cartile pe fata sa vedem cum blufeaza toti cu perechi mici de tot. Problema o sa o rezolve criza, cei care nu sunt competitivi vor disparea din inertie, cei care pun mana si muncesc, isi accepta greselile si le corecteaza vor supravietui…

  4. Adevărul este trist . Nivelul de cultură generală lasă mult de dorit în ţara noastră . După cum a grăit şi goldy , programul televiziunilor ţine pasul cu gusturile telespectatorilor . Despre protv , unde cred că se difuzează emisiunea la care faci referire , pot spune că este primul post tv care a popularizat artişti grei ai românilor , cum ar fi Copilul Minune , Salam , Carmen Şerban , Guţă , etc. Au urmat documentare despre Mutu , Drăguşanu , Mama Natură , etc. Mai în zilele noastre ştirile de la ora 5 şi ,, hapylica” fac rating . Şi pun şi eu întrebarea : asta doreşte telespectatorul nostru ? Pentru o majoritate largă răspunsul este da . Punct .

  5. Ma Gabi, esti maramuresean,ce lupa mea te miri atata?! Noi astia din Maramu cica suntem isteti ! ASTA E ROMANIA, ASTA NE DEFINESTE, ce te tot miri atata ?!

    1. ma mir si eu, si mai tare ma mir ca folosesti cuvinte sfinte la mine pe blog… asa ca te-am editat un pic. mirarea era produsa de faptul ca emisiunea aia sa putea face si altfel…

  6. In america la fel fac…trantesc se injura etc ….mai mult la hell’s kitchen…la master chef e mai domoala treaba… desi-s tinute amandoua de gordon ramsay….

  7. Hai sa fim seriosi..cine sunt bucatarii astia de la noi din juriu? Tu ai vazut ca la francezi vorbim de stele Michelin, vorbim de bucatari care le refuza….Oare vreunul dintre cei trei clovni de la noi ar avea ficat sa refuze o stea Michelin? Nu cred..Cand o sa avem un juriu la acelasi nivel poate s-ar putea face o comparatie, pana atunci e mai bine sa nu. Tare sunt curioasa daca si in emisiunea asta avem casnice increzute :)))

  8. pai ce sa mai … cum zicea si bancul ala … tzara de kkt … atentate si masterchef de kkt …
    o fi vina televiziunilor ca dau pe post ce se vinde si face rating sau o fi vina poporului ca e asa de ahtiat dupa stirile de la ora 5, can-can si altele din categoria asta? o fi fost oul, gaina sau cocosul prima data?

Dă-i un răspuns lui gaben.roAnulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.