Timișoara! La mulți ani!

Am zâmbit ironic de fiecare dată când v-ați bătut cu pumnul în piept…  Am făcut și eu de multe ori gestul imitându-vă, exagerând și lovindu-mă cu putere, doar de dragul unei glume proaste.

Am râs când vă auzeam repetând, obsesiv, expresia „Banatu-i fruntea…” și v-am crezut niște lăudăroși  de fiecare dată când vorbeați de „Timișoara  Voastră” deși erați olteni, modoveni sau ardeleni ca și mine.

Și mai presus de toate v-am acuzat că sunteți subiectivi și mândri atunci când ne spuneați că Timișoara e cel mai frumos oraș din România.  Când sunt atât de multe orașe frumoase în România. Mult mai frumoase.

Dar abia acum am înțeles că puterea și frumusețea Timișoarei sunt oamenii. Oameni de peste tot, veniți aici să construiască împreună Marele Oraș. Oameni care formează omogen o comunitate pentru că Timișoara nu înseamnă clădirile, palatele, fabricile sau  podurile. Timișoara înseamnă oameni. Timișoara este oameni! Timișoara e singurul oraș pentru care  un cuvânt ca și imigrant trebuia să existe, pentru că din  Timișoara nu se pleacă, nu se emigrează. Aici se  imigrează! Oamenii vin  în Marele Oraș să fie parte din frântura de istorie care se scrie astăzi, acum! Vin să sufere, să iubescă, să moară aici. Să fie Timișoara. Așa cum o fac de sute de ani. Și eu sau poate și mulți dintre voi suntem niște proști pentru că nu ne-am oprit măcar o secundă să privim acest adevăr. Adevărul Marelui Oraș.

Și pentru asta,  Oamenii din Marele Oraș se bat cu mândrie, dureros de tare în piept, pentru orașul lor, Timișoara, cel mai frumos oraș din România!

În rest, primul spital, primul tramvai, primul drum asfaltat, primul cinematograf sunt doar niște detalii insignifiante!  Mărunțișuri! Importanți sunt oamenii! Timișoara este oameni!

Iar acum, vă rog, umil, să mă iertați…  Pentru glumele, ironiile și acuzele nefondate! Pentru tot ce am zis sau am gândit despre Marele Oraș! Pentru că am înțeles abia acum ce oameni extraordinari sunteți și cât de mult greșeam. Pentru toate acestea, vouă timișorenilor și ție Mare Oraș, Timișoara, vă cer spășit, iertare…

Și vă urez, de ziua voastră, simplu, respectuos și cald:

-La mulți ani!

ție Mare Oraș, Timișoara și vouă Oamenilor nemaipomeniți din Timișoara.

 

#TimisoaraNoastra e un proiect prezentat de Bere Timisoreana şi susţinut de Hotel Timisoara. Parteneri: MareeaLucas Super SandwichSkoda Timsoara şi Pizzeria Rustica. Ghidul nostru a fostDan Caramidariu, iar voia bună de seara vine de la Trabucuri.com.

 

 

 

 

8 comentarii la „Timișoara! La mulți ani!”

  1. Aproape ca mi-au dat lacrimile cand am citit! Si avand in vedere cand ai publicat articolul, as zice ca esti cel mai timisorean dintre toti timisorenii pe care eu ii cunosc! Bravo!

  2. Foarte frumos ai scris, mi-au dat lacrimile și mi s-a făcut pielea ca de găina. Nu râde!
    Și când te gândești că n-am fost niciodată în Timișoara și deja mi-s foarte dragi oamenii de acolo.

  3. Daca Ralucai „aproape” i-au dat lacrimile, mie chiar mi-au dat. 🙂 pentru ca ma bucur tare mult sa vad ca ati simtit Timisoara, mai mult decat ati vazut-o. Pentru ca draga de ea nu-i un oras foarte turistic, sunt alte orase care se pot lauda mult mai multa frumusete fizica decat ea. Insa daca o simti si o intelegi asa cum ati facut-o voi, cei care ati venit din toate colturile tarii sa o ascultati, atunci da, Timisoara e cel mai frumos oras.

  4. intradevar impresionat articol, si eu zic la fel,cele mai frumoase obiective turistice din Timisoara sunt oamenii de acolo|(sau de aici)

  5. Pingback: #TimisoaraNoastra v.2 în cifre | Cristian Sitov

  6. E interesant, dar totusi eu vreau sa plec din TM. Gandeste-te acum altfel. Lucrez in TM, domeniul IT. Salariul e mult peste media orasului. Si totusi nu mi-as cumpara un apartament aici. Chiria mi se pare nesimtit de mare. De ce? Pai stai in Timisoara. Oricat de urat s-ar vorbi de Bucuresti, cred ca e singurul loc din Ro in care poti sa iti cumperi apartament + masina in rate si sa traiesti „bine” (vb lu base’).

scrie! :)) simplu. cu contul de Wp, Fb sau Tw

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.