Blestemul incașilor…

După ce a măcelărit 12 milioane de indieni și au furat vreo 10 tone de aur plus 20 de tone de argint, spaniolul Francesco Pizzaro ca să dea bine la întoarcerea pe meleagurile natale,  a adus în bătrâna Europă mai multe plante, una mai interesantă și mai folositoare decât cealaltă. Cartoful, porumbul, ardeiul, vinetele și roșiile.  Moment în care ne punem întrebarea ce dracu’ mâncau europenii până în anul 1500 ?

Spaniolul nostru vajnic a  mai cărat și două plante foarte populare, mai mult pentru alte calități…  Mătrăguna și tutunul. Mătrăguna a fost folosită mai mult pentru a mai otrăvi un dușman sau un concurent. Erau total demodate verdele de Paris și veninul de viperă… Nu a fost folosită pentru alte scopuri decât în zilele noastre. Când a devenit plantă medicinală…

Cu tutunul e cu totul și cu totul altă poveste… Legenda spune că e un cadou primit de la incași. O fi fost  un cadou primit  ca și mulțumire pentru alcoolul din struguri, holera, pojarul, orionul și sifilisul adus și răspândite cu mărinimie de către soldații spanioli. Mai împărțiseră ei și niște gloanțe de muschetă și obuze de tun. Sau obuz de tun, pentru că nu aveau decât un singur tun. Pe care îl mânuiau ca mare îndemânare. Atât de mare încât au trimis pe plaiurile vânătorii veșnice 2000 de indieni. Au mai rupt cămașa altor 5000 de băștinași, doar că ei au fost mai norocoși și au rămas în viață…  Și asta într-o singură zi. cu 180 de oameni și 27 de cai.

Tentația de a fuma e cunoscută de pe vremea romanilor. Care trăgeau frunze de eucalipt, piper și mentă. Acuma cei care ați fumat vreodată, ziceți și voi: cât de disperat să fii ca să fumezi frunze de piper? Cu eucaliptul nu mă pronunț. Iar cu menta… Mai bine te freci pe piele. Ca să miroși bine. De unde și expresia cu frecatu’ mentei… Personal pot să vă spun că am încercat și foi de viță de vie, tulpini de mărar și frunze de nuc. Bleah…

Așa că sosirea tutunului a fost salutată de o masă largă de populație de pe bătrânul continent, care au adoptat obiceiul foarte repede. Dar pentru că brichetele nu fuseseră inventate încă, europenii au decis să îl mestece. Să nu se risipească bunătate de plantă. Obiceiul de a fuma a venit mult mai târziu. Și mult mai târziu companiile producătoare de țigări au decis să adauge vreo 800 de otrăvuri care facilitau transferul nicotinei în sânge. Fără să conteze că te omorau pe tine, copilul tău nenăscut, omul de lângă tine și îți îngălbeneau și draperiile. Ca să fac povestea și mai interesantă una dintre aplicațiile inițiale ale tutunului era ca și pesticid. Adică omora insectele care atacau culturile. De aici până la a-l mesteca sau fuma e doau un pas, nu? Nu e ușor de imaginat omul acela care stropea culturile cu apă amestecată cu tutun și vedea că mor toate gâzele și gândacii cum s-a gândit să mestece și el un pic de tutun… Poate ca să combată cariile…

A mai fost folosit și ca tratament pentru afecțiunile oculare! Caternina de Medici își punea frunze de tutun pe cap pentru a evita migrenele.

Vedeți astfel că deși nu am știut ce plantă e și la ce se folosește, ne-am preocupat vreo 400 de ani să îi găsim o utilitate. Până am ajuns să apreciem calitățile reale ale acestei plante!

Noi și bugetul de stat. Care câștigă vreo 45% din prețul de vânzare al fiecărui pachet… Mă gândesc că dacă în România nu s-ar fuma vreo 2 luni, tot bugetul s-ar duce dracului… Dacă nici nu s-ar bea și nu s-ar consuma benzină am rezista doar 2 zile ca și țară. Maxim 2 zile.

Nu e interesant că bugetul de stat trăiește dintr-un produs care îi omoară pe cei care dau bani? Trebuie să fie un echilibru aici… Să nici nu fumeze prea mult. Că mor toți. Sau să dea o sumă mare de bani pentru a crește natalitatea… Să fie și mai mulți cei care fumează…

Ce mi se pare foarte interesant e faptul că am luat un obicei care ne omoară încetul cu încetul de la un popor pe care l-am ras de pe fața pământului. Nu mor decât vreo 5 milioane de oameni anual din cauza fumatului…

Să fi încercat indienii inca să se răzbune pe invadatorii conchistadori?  Că e foarte clar că au reușit. Și reușesc în continuare… Dar de ce nu i-au blestemat doar pe spanioli? Sau or fost conchistadorii ăștia atât de prolifici, încât avem și noi ceva legătură genetică cu ei…

Acuma știți că m-am lăsat de fumat. De mult… În 18.08.2009. Și mă trezesc atât de bucuros în fiecare dimineață! Ceea ce vă doresc și vouă!

.

.

V-am țucat!

Un comentariu la „Blestemul incașilor…”

scrie! :)) simplu. cu contul de Wp, Fb sau Tw

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.