Ora pământului și Ora de vară

Foarte multe ore ieri. De sărbătorit. Și mai puține de trăit. Pentru că matematic până la toamnă am fost furat de o oră din viață. Pentru că vreau să vă ridic nivelul, vă explic pe larg despre ce e vorba.

Am să încep cu ora de vară pentru că mi se pare normal să respectăm Orele mai în vârsta. Adică Ora de vară care e cea mai veche dintre cele două.

Veche din 1784. An în care Benjamin Franklin a observat că la ora la care se trezea era prea multă lumină afară. Pe Benjamin Franklin trebuie să îl știți pentru că în toată istoria pământului există un singur cretin care să ridice un zmeu în mijlocul unei furtuni cu fulgere și trăznete și să scape doar puțin curentat. Și să poată povesti despre asta…

Omul nostru se culca devreme pentru că iluminatul public era la început  și curentul electric nu fusese inventatat încă. Sau descoperit…

Pentru că sunt sigur că nu știți prietenul nostru Benjamin avea la acea dată vreo 78 de primăveri și mai mult ca sigur că încerca din răsputeri să trăiască cât mai mult. Așa că s-a gândit că ar fi bine dacă s-ar propune o lege care să mute ora legală. Ce nu a luat el în calcul atunci e că ar trebuiau să dea ora înapoi iarna. Deși era lord of the rings prin America acelor ani, nu i-a ieșit treaba.

Dar Ora de vară a fost adoptată abia în 1916. În primul război Mondial. După luni de zile de stat în tranșee, generalii au constatat  că ar mai avea nevoie de o oră de împușcături în fiecare zi. Și au adoptat ora de vară. De unde constatăm că și războaiele pot să aducă lucruri bune. Dacă o oră în plus de muncă și una mai puțin de somn poate fi considerat un lucru bun.

La noi în țară Ora de vară a fost adoptată prin 32. Și suspendată când a început războiul. De unde se poate observa foarte ușor că nouă nu ne trebuia ora aia de război în plus. Și pentru că nu ne place nici o oră de muncă în plus nu am mai readoptat Ora de vară decât în 1979. Cam pe când au început comuniștii cu planurile cincinale și producțiile record în agricultură. Deci cam cu japca. După Revoluție nu a mai avut cine să o schimbe. Sau să renunțe la ea. Pentru că noi știm că cei care aveau puterea erau prea ocupați să fure și nu aveau timp să mai schimbe ore…

Ora pământului e din categoria kooleanu’ și se pune doar pentru că ești de mare porc daca nu respecți ora. Când se face economie la curent. Cică casa poporului face economie de 400 de euro în ora aia! 400 de euro… Păi la banii ăștia eu nu aș mai porni curentu’ nuciodată acolo… Că tot e Ora de vară în funcțiune. Munciți ca-n agricultură. Zi lumină! Adică: nu-i lumină – mergi acasă!!!

Eu nu am ținut cont de ora asta. Că eram mahmur. Am uitat.  Și am ieșit la o bere în oraș. Unde nici un birt nu era preocupat de chestia asta cu ecologia. Poate că unde se vinde alcool nu se aplică…

Bănuiesc că nici în club la Fratelli nu s-a oprit muzica o oră. HMM? Sau s-o fi oprit…

Doar la persoane fizice se pune. Acasă. În budă și în bucătărie…

N-am ce vă scrie foarte multe pentru că draga de oră a pământului nu are decât 3 anișori. Adică s-a născut pe 21 martie 2007.  E bine. Nu e bine? Nu știu. Mă întreb dacă nu cumva toate eforturile, mailurile, emisiunile tv, anunțurile, copacii tăiați pentru tipărirea afișelor și a fluturașilor nu fac de fapt mai mult rău decât ora aia în care toată lumea zice că face, dar de fapt nu face. Economie!

Ce pot sa va zic sigur e că nu e o întâmplare faptul că s-au cuplat ambele ore în aceeași noapte. Că dacă nu stingem lumina, oricum scade puțin consumul pentru că lipsește o oră… Adică în statistici ieșim bine. Adică preocupați de viitorul planetei. Sanchi!

V-am țucat!

scrie! :)) simplu. cu contul de Wp, Fb sau Tw

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.