Generație de sacrificiu!

Teoretic vorbind distanța dintre două generații e de 35 de ani. Sau cel puțin așa știu eu că se calculează. De unde rezultă că în ultima sută de ani am avut cam trei generații. Prima – la începutul secolului au prins etapa cea mai înfloritoare a României cu Micul Paris și capitalismul care se dezvoltase exponențial în perioada interbelică.

A doua generație a prins celel mai bune vremuri ale comunismului, anii 60 – 70, cu abundența de produse din magazine și puterea de cumpărare crescută.

A treia suntem noi. Am început cu statul la cozi și învățatul pe întuneric, cu banii cu care nu aveai ce să cumperi înainte de revoluție, apoi inflația de 150% din anii 90, apoi situația economică dezastroasă de la începutul anilor 2000 și acum dezastrul acesta politic.

Mă întreb: nu avem și noi o parte frumoasă a vieții? Adică nu merităm sau nu suntem capabili? Am tot auzit sintagma asta cu ”generație de sacrificiu”. O dată la 2 ani. Și dacă până acum nu mi se părea decât o expresie politicianistă de impresionat masele, incet, încet cuvintele capătă un alt înțeles. Sau mai bine zis înțelesul lor firesc. Suntem o generație de sacrificiu. De ce? Eu cred că de proști. Sau de patrioți… Adică cam același lucru…

0 comentarii la „Generație de sacrificiu!”

  1. Si totusi nu inteleg de ce invoci patriotismul, cand in ultima suta de ani nu a existat vreo perioada in care sa se manifeste mai firav decat acum. Cum poti spune ca romanii sunt patrioti atunci cand multi tineri din ziua de azi spera sa isi cladeasca un viitor peste hotare ?! Cum poti sa spui ca suntem patrioti atunci cand participand la o intalnire internationala simtim un complex de inferioritate doar pt ca suntem romani?! Cum poti sa spui ca suntem patrioti atunci cand altii isi pun mana in dreptul inimii si au un sentiment de inaltare cand este intonat imnul national iar la noi nici macar cei care ne reprezinta tara nu cunosc versurile, dar sa aiba si trairi puternice fata de ascultarea acestuia?! Cum poti sa spui ca suntem patrioti cand nu exista persoana care sa nu fii exclamat macar o data in viata „Mi-e scarba de Romania”?! Cum poti sa spui ca suntem mai patrioti decat strabunicii nostri, atunci cand acestia s-au dus sa isi dea viata pe front pentru tara, iar acum singurii care se mai inroleaza in armata o fac pentru ca gasesc o slujba sigura, nu pentru a-si apara patria?! Cum poti sa spui ca suntem mai patrioti decat parintii sau bunicii nostri cand acestia au fost fost indoctrinati cu ideea de a lucra pentru binele tarii, iar acum fiecare din noi isi urmareste interesul propriu, fara a tine cont ca de multi ori atingerea acestuia presupune raul altora?!
    Daca tot vezi in patriotism o cauza a ceea ce se intampla astazi, poate lipsa lui sa fie motiviul, in niciun caz sentimentul dus la extrem.
    Oricum punand in balanta si bune si rele, tot generatia noastra este cea mai privilegiata. Macar acum nu suntem amenintati cu confiscarea averii de catre stat, nu suntem in pericol de a fi luati cu forta si obligati sa luptam pentru tara pe cine stie ce front strain in caz de se mai declanseaza vreun razboi, nu suntem in pericol de a ne trezi bagati la racoare pentru ca vreunul din prieteni ne-a turnat pentru ca am complota impotriva sistemului,etc. Daca te gandesti, oricare dintre aceste evenimente te departeaza definitiv de traseul pe care ai dori sa-l parcurgi in viata. Acum, depinde de fiecare in parte daca este capabil sau nu sa isi traiasca visul. Esti inspirat si iti alegi corect prioritatile in viata, esti un om fericit, cazi usor prada tentatiilor in scurt timp ajungi la pamant. Dar asta e democratia, esti liber sa faci ce vrei, iar daca nu iei deciziile potrivite nimeni nu iti garanteaza ca vei ajunge acolo unde intentionezi. Ce poate fi mai frumos de atat?! Tu ai puterea, tu decizi ce faci cu ea (lucru care de care nu s-au bucurat cei pe care ii considerai privilegiati )!!

scrie! :)) simplu. cu contul de Wp, Fb sau Tw

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.