Greierele – intermediar și furnica, fabulă de Le Gaben

greirele_si_furnica Greierele care pierdea vremea toată vara, cântând și petrecând, e de domeniul trecutului. Schimbarea nu s-a făcut ca și culoare sau ca și mod de a-și petrece vara. Schimbarea a intervenit doar la modul de petrecere al iernii. Sau al toamnei după caz.

Greierele (și aici trebuie să faceți un exercițiu de imaginație) petrece toată vara, în timp ce furnica muncește ca tâmpita pe ogor, de dimineață până seara.  Furnica este nevoită să lucreze pentru că nu are pensie, deși a muncit o viață. Bineînțeles că nu o ajută nimeni. Că de ce ar ajuta-o? Deci furnica lucrează primăvara, vara și toamna și obține o recoltă. Mai mare sau mai mică, după caz. Dar diferența față de fabula lui La Fontaine e că furnica nu poate trăi din ce a strâns muncind 9 luni. Pentru că trebuie să plătească impozite și taxe la stat. Și să își cumpere lucruri de necesitate imediată. Pentru că și în fabula noastră furnica este modestă. NU are lanțuri de aur, ifone și tricou Dolce si Cabana ca și greierele.

Ce poate să facă furnica, că să supraviețuiască peste iarnă? Să vândă o parte din ce a strâns muncind. Aici apare greierele care a frecat menta toată vara și a ascultat manele. Greierele cumpără marfa furnicuței cu 1 leu și o vinde cu 10. Furnica nu mai are bani să trăiască până la anu și își bagă picioarele în ea de agricultură. Greierele face banu gros toată iarna pentru că el câștigă de 10 ori mai mult decât proasta de furnică care și-a lăsat sănătatea în ogor.

Furnica nu mai face agricultură, greierele vinde marfă cumpărată din Real, noi cumpărăm din piață cu 10 lei un măr turcesc care costa 1 leu la Real și pe care nu l-am cumpărat de acolo că noi preferăm să cumpărăm marfă românească din piață.Greierele prosperă și își cumpără rulotă și casetofon cu becuri. Se mută la intrare în oraș ca să dea impresia că marfa e luată de pe terenul din spatele lui. Mai mărește puțin prețul că de, e greu să faci agricultură. Furnica dispare din peisaj, habar nu am unde și nici nu ne interesează, pentru că o fabulă trebuie să dea un exemplu bun. Și furnica nu este un exemplu bun pentru că pe lângă că muncește ca proasta mai și dă faliment. Greierele e Lord of the Rings, face banu gros și este modelul de reușită în viață pentru copii care vor citi fabula.

cei care mai citiți ce scriu știți că urăsc GREIERII