Pretul petrolului scade daca…?

petrol_32806000Am o minte de inginer. Adică rațională.  Așa am fost educat. Tatăl meu știa foarte multe chestii și mai presus de toate m-a învățat că tot ce se întâmplă în jurul nostru are o explicație. Am avut parte de o demonstrație  de 2 ore când am întrebat de ce e cerul albastru. O țin minte și acum… după 30 de ani.

Vecinul meu Adi, la aceeași întrebare a primit bătaie la funduleț. Cum de ce e albastru? Așa l-a făcut  Dumnezeu!!!  Daaar…. asta e altă poveste. Să nu deviem.

Deci…  chestii logice. Care să poată fi înțelese. Am, trăit până acum căutând să găsesc explicații pentru fiecare chestie…. de ce aluneci pe gheață, de ce te doare capul după ce bei 🙂 , de ce ți se face pielea ”de găină”. În mare parte am reușit… Am înțeles perfect ciclul Carnot, motorul diesel, tranzistorul, planul înclinat, LED-ul și o mulțime de alte lucruri. Găsesc logica în stabilirea prețului unui produs, costuri, profit, taxe, piață… Dar nu am reușit niciodată să înțeleg cum se stabilesc prețurile la carburanți în România… Nu am reușit. Și ca să vedeți că mi-am dat silința, vă dau mai jos o parte din motivele pentru care crește, stagnează sau scade acest preț…

Prețurile carburanților cresc când:

  • crește dolarul,
  • scade raportul euro /  dolar
  • crește raportul euro dolar
  • e război în deșertul sahara unde nu este petrol
  • crește euro
  • scade yenul
  • e cutremur în China
  • carnea de vită e de cal
  • scade dolarul
  • dau faliment 2 bănci din America
  • moare Osama Bin Laden
  • Rusia testează un nou medicament antimahmureală
  • Un oficial de la Bruxelles are pantofii găuriți
  • Grecia dă faliment
  • președintele american e negru
  • e criză politică
  • e suspendat președintele
  • e reinstalat președintele
  • ponta a copiat la doctorat
  • Kim John-Il are iPhone 5
  • nu sunt femei pe bancnote

Prețurile carburanților stagnează când:

  • sunt alegeri

Prețurile carburanților scad când:

Vă mai dau o veste bună: Petrom a anunțat un profit de 1 miliard de euro pe anul 2012. Ca să facem și un pic de matematică, fiecare cetățean a dăruit (statistic) câte 52 de euro companiei amiral a economiei românești. Și când zic fiecare cetățean, chiar spun fiecare cetățean … Știu că e greu de crezut :))
Deci o părere? Când scade prețul petrolului?

 

20 de comentarii la „Pretul petrolului scade daca…?”

  1. Urmaresc de ceva vreme evolutia preturilor carburantilor in UE. Poate stii ca exista posibilitatea sa te abonezi la un newsletter prin care primesti saptamanal evolutia pietei carburantilor in Europa. Acelasi trend este peste tot. Nu iesim noi din tipare.. nu imi cere vreo explicatie pentru asta. Doar spun ca nu suntem noi mai cu mot

    1. Nu iesim din tipare cand avem preturi mai mari decat in germania unde venitul pe cap de „cal furajat” e de 5 -10 ori mai mare. si noi avem zacaminte de petrol! Cum, prietene? Cum?

  2. Daca e sa discutam despre pretul carburantilor raportat la produsul intern brut per cap de locuitor sau salariu minim este alta discutie. Tu ai tratat initial momentele cheie in care preturile cresc sau scad. Eu la asta faceam referire.

  3. Eu cred ca e foarte simplu in Romania: pretul la carburant creste dimineata si in weekend cand e cerere mare adica cand iese romanul cu masina pana la colt sa-si ia tigari, pana la munte sa stea in coada sau pana la munca (in timpul saptamanii evident).
    Pot sa pun pariu ca preturile la carburanti scad noaptea cand nu e cerere dar nefiind nimeni prin preajma nu se observa asta. Pentru ca noaptea lumea doarme…

  4. Dacă ne gândim că socoteala ta îi include pe toţi românii , de la cel cu ţâţa-n gură pân-la cel cu barba sură ,de au maşini , de n-au , putem să concluzionăm că deşi este ceva bătaie de cap , asta-i cea mai tare afacere din România !

  5. pai petrom, dar mai sunt si alte companii carora le-am dat bani fiecare dintre noi …
    iar de scazut… n-ai sa vezi! asa ca sa ne punem pofta in cui si sa ne vedem de ale noastre … ne luam dieseluri si cumparam motorina furata de la cfr, ca asa merge tara bine, cand ne furam singuri caciula.

  6. de-aia nu mai filmezi tu in masina, Gabene, ca s-a scumpit benzina asa rau? 🙂 lasa mai omule, sa mearga cu masina numai cine isi permite, sa nu stai in trafic sa faci barba din cauza tuturor putzoilor cu golf 2 , 3 si 4 care vor sa se incoarde prin oras la gazelelel de pe trotoar. cine nu-si permite, sa ia autobuzul 😉

  7. Bai mie imi pare bine cand aud ca mai creste pretul carburantului… sper sa ajunga la 10 lei per litru pana la sfarsitul anului.

    Mai luati-o si pe jos, ca nu v-a nascut maicile voastre cu fundurile alea mari pe bancheta masinii.

    1. manole, manole, iar mancasi fasole?
      Daca creste pretul combustibililor, creste si pretul alimentelor, hainelor, adidasilor (ca tot ziceai de mers pe jos) pentru ca toate sunt…. transportate.

  8. Eu ma gandesc in felul urmator: avem o problema cu salariile, care nu sunt in regula, dar pretul petrolului pare legitim pentru ca ne aliniem la preturile din UE. Deci nu vad ceva in neregula in asta. In ultima perioada preturile variaza de la 5 ron la 7 (eu mai mereu vazand doar 5.80-5.90 la benzina si maxim 6.40 la motorina super extra mega buna cum ar venii) –

  9. Eu inca sper la un inlocuitor al petrolului… Speranta moare ultima. Oricum la asa guvernanti si presedinte ce sa mai ceri…

scrie! :)) simplu. cu contul de Wp, Fb sau Tw

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.